Aquest dilluns al vespre ha tingut lloc la cerimònia d'entrega dels V Premis Barcelona Restauració. Aquests guardons, que s'han lliurat a l'Antiga Fàbrica Damm en un acte presidit per la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, celebren l'excel·lència gastronòmica de la ciutat i reconeixen els establiments de restauració més destacats en cinc categories: qualitat gastronòmica, integració en el barri, sostenibilitat, servei de sala i restauració en els mercats de Barcelona.
L'Ajuntament de Barcelona impulsa, des de l'any 2017, aquests Premis per difondre l'oferta gastronòmica i restauradora de qualitat de la ciutat. L'acte d'entrega dels guardons és un homenatge al talent, el compromís i la innovació que defineixen el sector de la restauració de Barcelona. A més, posa en valor la seva contribució a la identitat de la ciutat i al benestar dels seus barris i comunitats.
En la categoria de qualitat gastronòmica, s'ha reconegut la feina del restaurant Petit Comitè, a l'Eixample, "un autèntic referent gastronòmic, on l'experiència és sinònim de cultura i emoció". Aquesta categoria dels Premis destaca aquells establiments que han sabut convertir-se en referents a la ciutat, gràcies a l'excel·lent i àmplia oferta culinària.
En la categoria d'integració en el barri, s'ha reconegut la feina de La Bodegueta de Sant Andreu, al districte de Sant Andreu, on "la cuina casolana es converteix en memòria i identitat, consolidant-se com a punt de trobada i celebració del sabor autèntic". Aquesta categoria destaca els establiments que s'han convertit en punts de trobada i espais de convivència en el seu entorn, enriquint la vida social i cultural dels barris.
En la categoria de sostenibilitat, s'ha distingit el restaurant Rasoterra, a Ciutat Vella, per la seva "declaració d'amor a la terra, la biodiversitat i el compromís amb el planeta", amb una proposta culinària que inspira a cuidar l'entorn. Aquest premi reconeix aquells establiments que integren pràctiques responsables en el producte, en els processos i en la relació amb les persones, promovent una gastronomia que contribueixi a fer de Barcelona una ciutat més sostenible.
Pel que fa a la categoria de servei de sala, s'ha premiat la feina feta al restaurant El Passadís del Pep, de Ciutat Vella, i especialment la figura de Modesto Baena, que forma part de l'equip de sala. Es destaca com aquest establiment cuida "cada detall amb una dedicació incomparable".
En la nova categoria de restauració dels mercats de Barcelona, s'ha distingit el restaurant Hermós, bar de peix, del Mercat de la Llibertat, dedicat al peix i al marisc fresc i amb una carta inspirada en la cuina marinera. Aquest premi reconeix la qualitat de les propostes gastronòmiques que combinen tradició i innovació als bars i restaurants dels mercats municipals, creant una oferta arrelada als productes frescos i de temporada.
El jurat també ha concedit dues mencions d'honor. Una al Restaurant 7 Portes, fundat el 1836, i considerat una autèntica institució de la ciutat, un espai "on cada plat és una història, cada servei un homenatge a la tradició". L'altra per al cuiner Fermí Puig, figura clau de la gastronomia de la ciutat, un "pioner i un inspirador de la gastronomia barcelonina".
El jurat d'aquesta edició dels Premis ha estat format per la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil; el director de Serveis de Comerç, Restauració i Alimentació de l'Ajuntament, Manuel Vázquez; el representant de l'Associació Barcelona Restaurants Sostenibles, Sergio Gil; el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols; Tana Collado, periodista de TV3 experta en gastronomia; Eva Ballarín, experta en turisme i en el sector de la restauració; Judith Càlix, directora de la revista CUINA, i de la Direcció de Serveis de Comerç, Restauració i Alimentació de l'Ajuntament de Barcelona, Marleny Colmenares, com a secretària del jurat.