Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El braç de gitano, Postres Emblemàtiques de Catalunya

Els Gremis de Pastisseria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona proposen aquest pastís tradicional per commemorar que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia 2025

El braç de gitano que proposa el Gremi de Pastisseria de Barcelona

El braç de gitano que proposa el Gremi de Pastisseria de Barcelona

El braç de gitano, en totes les seves variants, és un producte representatiu de la pastisseria d'obrador, fruit d'un ofici artesà, elaborat amb ingredients naturals i de proximitat, i amb una tècnica originalment catalana. A més, la tradició de comprar aquestes postres els diumenges o amb motiu de qualsevol celebració quotidiana està molt arrelada a la cultura popular del país. Per tots aquests motius i per commemorar que enguany Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, el braç de gitano ha estat triat conjuntament com a Postres Emblemàtiques pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, el Gremi de Pastissers de Girona, el Gremi de Pastisseria de Lleida i el Gremi d'Artesans Pastissers de les Comarques de Tarragona.

Lluïsa Estrada, professora de l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB), ha detallat l'elaboració de la versió 2025 del braç de gitano de crema cremat proposada pel Gremi: amb farina, llet, ous i sucre, utilitzant una planxa més esponjosa de pa de pessic (tipus swiss roll, farcit de crema amb el rovell cremat a l'interior i com a tècnica, la crema cremada amb pala. És a dir, emprant els ingredients i el mètode de tota la vida, però amb una imatge actualitzada en la seva presentació.

Una tradició més que centenària
Les primeres referències al braç de gitano es troben en receptaris i articles de premsa de la dècada de 1920. De tota manera, l'origen d'aquest pastís i la seva nomenclatura probablement són anteriors. Segons una de les teories més populars, al segle XIX, els calderers gitanos que es dedicaven a reparar o vendre estris a les pastisseries de Barcelona rebien com a obsequi retalls sobrants de planxes de bescuit que s'enrotllaven amb crema o nata, i que s'emportaven sota el braç.

Al llarg de 2025, les pastisseries catalanes agremiades que ho desitgin donaran un protagonisme destacat a les diferents versions d'aquesta especialitat en els seus establiments. La iniciativa compta amb el vistiplau de l'associació Veus Gitanes, que considera positiu reivindicar el lligam de la nomenclatura i l'origen de les Postres Emblemàtiques de Catalunya 2025 amb el poble gitano.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: