El cigronet de l'Alta Anoia és un dels llegums autòctons més deliciosos que es conreen al nostre país. Coneguem les virtuts que té, amb l'ajut de Bet Florensa. L'experta i el seu pare van recuperar el conreu d'aquest cigronet i el comercialitzen en botigues especialitzades de la Catalunya Central.
- Proximitat. És una varietat de cigró autòctona de l'Alta Anoia, una zona de la Catalunya Central que inclou municipis de l'Anoia, el Bages, el Solsonès i la Segarra.
- Propietats. És un cigró petit, suau i gens farinós, ric en vitamina B i magnesi, i és una gran font de triptòfan, un aminoàcid que es transforma en serotonina, l'hormona del plaer i la felicitat.
- Temporada. Es cull a l'estiu, abans que els cereals, i, com que és un producte sec, es pot guardar tot l'any per consumir-lo en qualsevol moment.
- Comerç. El trobareu en botigues especialitzades en productes de proximitat, on també el podeu adquirir cuit i a punt per fer-lo servir, especialment, al voltant de la zona de producció.
- Possibilitats. Queda perfecte en guisats, a l'hivern; en amanides, a l'estiu; per fer-ne hummus, falàfel... A la cuina és un totterreny en qualsevol època de l'any.
No el confongueu amb altres cigronets!
Hi ha varietats de cigró –com el menut de Mura, el de Salamanca i d'altres que provenen de l'Amèrica Llatina– que a primer cop d'ull semblen idèntiques a la del cigronet de l'Alta Anoia, però tenen un gust diferent. Segons ens explica Bet Florensa, "el cigronet de l'Alta Anoia té un gust únic, intens i amb una textura fina i gens farinosa".