CUINA.CAT
03/12/2024Taronja, mandarina, llimona... són fruites de tardor i hivern. Parlem d'aquestes i d'altres menys conegudes!
Mandarines / Thinkstock
És el cítric que més vitamina A aporta. El percentatge de sucres simples que conté fa que sigui menys àcida i, a més, la converteixen en un bon substitut dels edulcorants químics i refinats. És molt tova i fàcil de pelar.
Taronja Valencia Late
Dins dels cítrics, és la reina de la vitamina C. En tenim una gran producció aquí, a tocar, al País Valencià, on se'n produeixen tres milions de tones a l'any. Això sí, pelar-les demana el seu esforç, ja que la pela està arrelada als grills i és més gruixuda, però el seu gustet àcid fa que valgui la pena!
Llimona
La mengem acompanyada, ja que té un gust molt àcid. Pot condimentar plats, postres, begudes i vinagretes. Es fa servir per curar el mal de coll i la mala circulació, i prevé les pedres als ronyons i l’activitat negativa dels radicals lliures que produeixen l’envelliment de l’organisme.
Aranja
Tot i que a la nostra cuina no és gaire comuna, se’n poden fer moltes receptes, com amanides, carn i peix. Entre els seus beneficis, podem destacar que augmenta les defenses, té efecte laxant i millora el trànsit intestinal.
Llima
És la germana de la llimona, ja que té un aspecte molt semblant, però es distingeixen molt fàcilment per la mida més reduïda i el color verdós de la llima. És molt poc calòrica i només se’n consumeix el suc. A part d’incorporar-la a còctels, complementa moltes receptes llatines, com els tacos.
Poncem
És d’origen persa i té un gust semblant a la llimona. És un fruit gros que pot arribar a fer 25 cm de longitud i a pesar 4 kg, però té molt poc suc. D'aquest se’n fa un xarop per tractar la migranya i de la pela se’n fa confitura.
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: