CUINA.CAT
25/03/2022La directora Judith Càlix s'entaula a l'Arturo, un restaurant clàssic del barri de Sants, que enguany celebra el cinquantè aniversari. En la seva ruta de sabors orientals, Ferran Caldés assaboreix la barbacoa japonesa d'Ah-Un i Carme Melià us proposa gaudir de l'espectacle un pèl trapella de Gala, un espai gastronòmic, artístic, teatral i autèntic. Tots tres ens expliquen la seva experiència després de visitar l'últim mes aquests tres restaurants de Barcelona.
L'equip de l'Arturo, un clàssic de Sants
El 1972, Arturo Jansà va obrir, juntament amb la seva esposa Eulàlia Canals, un bar de vermuts. Amb el temps, van passar d’oferir només olives i cloïsses enllaunades a, amb l’Eulàlia al capdavant dels fogons, plats de sempre, casolans i fets amb producte de mercat. Actualment, els fills del matrimoni, Anna, a la cuina, i Carles, a la sala, continuen amb la mateixa fórmula, modernitzada i amb una presentació molt acurada, que els ha convertit en un dels clàssics del barri de Sants.
Especialistes en carn a la brasa
Anar a l’Arturo, que enguany celebra el seu 50è aniversari, és gaudi assegurat. Les carns a la brasa són una de les seves especialitats, però toquen bé molts altres pals, com peix, marisc i plats d’aquells atemporals que sempre venen de gust, com l’amanida russa, els cigrons amb calamarsons, els calamars a la romana (deliciosa 'rara avis' entre les fritures de la ciutat), la llagosta amb patates o les patates esparracades amb ceps i ous, a més d’altres suggeriments del dia cantats davant del comensal (no tenen menú). D’entre les postres, el xuixo de Girona, el flam o la coca de Llavaneres són emblemes de la casa. També ofereixen, de dilluns a divendres, esmorzars de forquilla.
Restaurant Arturo. Sagunt, 104. Barcelona. Tel. 933 315 086
A l'Ah-Un, la graella per a la barbacoa està incorporada al centre de la taula
Que menjar sigui un acte social, per a nosaltres no és del tot estrany. Ho vivim cada any amb les calçotades, els àpats de festa major i les festes de Nadal. Per als japonesos, però, és una altra història. Sorprèn que en un país tan individualista existeixi el ‘yakiniku’, la barbacoa japonesa. Sorprèn, però és una bona notícia, sobretot perquè aquesta manera tan especial de gaudir de la carn acaba d’arribar a Barcelona amb l’obertura de l’Ah-Un, en ple Eixample. De fet, el ‘yakiniku’ fa que menjar carn es converteixi en una experiència 100% interactiva gràcies a la graella que hi ha encastada a la mateixa taula.
L’experiència que proposen replica la més tradicional, que es pot viure en moltes ciutats nipones: una graella elèctrica encastada al centre de la taula i una bona selecció de talls desossats de carn de vedella i de pollastre (alimentat amb blat de moro), amb verdures i salses perquè els comensals cuinin el menjar al seu ritme i segons les seves preferències de cocció.
Quatre menús exclusius
Segons la gana i les vostres expectatives, podeu triar entre quatre menús exclusius de 'yakiniku' (el preu varia segons la quantitat de carn i els talls que s'inclouen), a més dels menús de degustació que també incorporen altres plats japonesos com el sushi, el sashimi o les gyoza, a l’equació.
Entre els talls de carn que us serviran, no hi falta la raça wagyu, criada al nord de la Península, i els procedents de la regió de Miyazaki, al Japó, que és la principal proveïdora de la raça wagyu.
Ah-Un. Balmes, 55. Barcelona. Tel. 93 809 52 81
Gala Restaurant
Un espai artístic, teatral i autèntic. Així és Gala, la nova proposta d’Isabella’s Group, que ha obert portes en ple Eixample barceloní i que proposa un viatge al passat surrealista de la Barcelona de principis del segle XX. L’espai, dissenyat per Quintana Partners, té la personalitat necessària per captivar-vos des del primer moment i ja no deixarà de soprendre-us; si no, pregunteu-ho a la tarotista que us trobareu camí del bany..., potser us endevinarà el futur gastronòmic.
Macarrons, sushi i còctels
Gala és, però, més que espectacle, és un lloc on es pot gaudir d’una cuina mediterrània elaborada per Josep Maria Masó i basada en el producte tradicional per dinar i sopar (fesols de Santa Pau amb calamarsons, cigrons amb calamars, truita oberta de carxofes...), una barreja de modernitat i tradició on poden conviure tranquil·lament uns macarrons de la Nona amb una barra de sushi. A Gala també podeu prendre un te, a la tarda, o una copa, a la nit, al pati que hi ha al voltant de la font. Un espai per passar-ho bé tant de dia com de nit.
Gala. Provença, 288. Barcelona. Tel. 936 073 770
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: