CUINA.CAT
05/03/2020El març marca una mena d'interludi a nivell gastronòmic. Els productes típicament hivernals comencen a abandonar els mercats i hi irrompen, encara tímidament, els que són propis de la primavera. No hi ha gaires aliments que visquin el seu període d'esplendor sinó que es produeix una confluència entre una etapa que s'acaba i una altra que tot just comença.
Sopa de remolatxa / Thinkstock
La remolatxa destaca per l'alta presència de sucres, tot i que la seva aportació calòrica és moderada. De fet, d'una de les seves varietats, la remolatxa blanca, se n'extreu el sucre refinat, que ja ha perdut totes les propietats nutricionals. I és que ens trobem davant una hortalissa rica en vitamines del grup B, silici, potassi, iode i ferro, beneficiosa per a la salut cardiovascular i hepàtica. En podeu fer sopes, cremes, amanides o pastissos.
Per tal de gaudir dels seus beneficis, us recomanem aquestes receptes de Cuina.cat.
Naps / Thinkstock
El nap de Talltendre és una hortalissa molt típica de la Cerdanya. Tot i que la collita s’inicia el desembre, la temporada s’allarga fins al març, ja que és un tipus de conreu molt resistent al fred. Es tracta d’un aliment massa sovint oblidat i que hem de reivindicar per la seva alta quantitat de vitamines i minerals.
I si voleu saber més sobre els naps, no dubteu en consultar els nostres consells de cuina.
Faves a la catalana / Thinkstock
Amb el final de l’hivern arriben les faves, tradicionalment un aliment d’èpoques de penúria. El seu valor nutritiu depèn de si són fresques, en què la quantitat d’aigua supera el 70%, o seques, amb més aportació calòrica i de proteïnes. Hi destaca la presència de midó, un hidrat de carboni d’assimilació lenta, de fibra i de ferro. Combineu-les amb cansalada i botifarra negra i el resultat serà boníssim!
Aranja / Thinkstock
La temporada de cítrics s'acosta al final i volem parlar d’una fruita que genera un cert recel pel gust amargant però que té propietats i aplicacions molt destacables. A banda de ser rica en vitamina C, redueix els nivells de colesterol, afavoreix l’absorció de ferro i protegeix el cor. És apta per fer-ne amanides, postres i sucs, o per acompanyar alguns plats de peix.
Fonoll / Thinkstock
Pertany a la mateixa família que els apis, les apiàcies o umbel·líferes, i destaca pel seu sabor marcadament anisat. Se'l coneix sobretot com a condiment, però també es fa servir en amanides, especialment els bulbs més tendres, per fer infusions o per fer al vapor. És molt recomanable si teniu problemes digestius, ja que afavoreix el trànsit intestinal, redueix la inflamació abdominal i ajuda a eliminar gasos.
I si voleu saber més sobre el fonoll, no dubteu en consultar els nostres consells de cuina.
Llenguado amb escopinyes, espinacs, poma i emulsió de citronella Becky Lawton
Juntament amb el rèmol, el gall o l’halibut, que també podreu trobar als mercats durant el mes de març, el llenguado és una de les 530 varietats de peix pla que hi ha comptabilitzades. Es tracta d’un aliment poc calòric i poc proteic, tot i que les proteïnes que aporta són d’alt valor biològic. Probablement la manera més coneguda d’elaborar-lo és a la meunière: lleugerament arrebossat amb farina, amorosit amb mantega i amanit amb llimona. Senzill però efectiu!
Bacallà Anna Garcia Frigola
És un dels aliments icònics de la Quaresma, i és que l'ideari catòlic va tolerar-ne el consum durant aquest període en què la carn estava terminantment prohibida. Té un contingut en greix molt baix i és una font de proteïnes molt saludable. Compta amb un receptari amplíssim i molt arrelat a la nostra gastronomia: amb samfaina, amb mel, a la llauna, amb samfaina, amb panses i pinyons... També en podeu fer esqueixada, bunyols o croquetes.
Congre
El congre és un peix blau no gaire conegut (encara que consumit a Catalunya des de fa molts segles), especialment important a la llotja de Palamós. El seu cap és ideal per fer fumets i el seu cos s'acostuma a utilitzar per fer sarsueles o plats d'arròs. Té molta presència tant a la cuina tradicional japonesa com a la xinesa.
Bunyols de vent
De bunyols en podeu menjar en qualsevol època de l'any. Però és habitual consumir-ne per Quaresma i per això els hem inclòs en aquesta llista. No us n'avorrireu, ja que n'hi ha de molts tipus: de vent, de l'Empordà, de poma, de carbassa, de codonyat, amb crema, de bacallà... Us expliquem com fer-los pas a pas aquí!
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: