El pastrami és una recepta tradicional jueva que ha arribat a les cuines d’arreu del món. Tot i que cadascú prepara aquest sandvitx o entrepà a la seva manera, la clau del pastrami és la carn amb la qual s’elabora. És originària de Romania i és vermella, normalment de vedella, a causa del procés de salmorra amb espècies i el fumatge de la carn per conservar-la. Tot influeix en el sabor del pastrami: les espècies, el temps de maceració i de fumatge, el procés de fer bullir la carn... S’utilitza la falda de l’animal, que es dessagna gràcies a un premsat i es posa en salaó amb all, pebre negre o alfàbrega.
Als Estats Units fa anys que el pastrami va arribar per quedar-s'hi i, de fet, molts els consideren els reis del pastrami. A les cuines nord-americanes ho tenen clar: la millor manera de preparar-lo és en sandvitx amb alguna salsa (normalment maionesa o mostassa). De fet, la salsa és el toc distintiu de cada recepta. A Catalunya sembla que la ‘febre del pastrami’ també s’ha fet el seu lloc al món de la gastronomia i trobem restaurants on aquest entrepà s’ha convertit en el rei de la carta. Des del CUINA us proposem vuit establiments de la Ciutat Comtal on trobar pastrami.
New York Deli Pastrami Sandwich Maria Ángeles Torres
En aquest bar tenen clar que els nord-americans tenen l'última paraula amb el pastrami, ja que consideren que la recepta clàssica de Nova York és la millor. El plat estrella del local és el ‘New York Deli pastrami sandvitx’. Són força fidels a la recepta original, però li han volgut donar un toc català. Així, doncs, preparen el sanvitx d’aquesta deliciosa carn amb pa de vidre artesà, en comptes de fer-ho amb pa de motlle. Com a salsa utilitzen maionesa de mostassa.
Bagel de pastrami Maria Ángeles Torres
En aquest restaurant no només trobareu pastrami de qualitat, sinó que està adaptat als paladars catalans. La recepta d’aquest local del Poblenou inclou pebrot vermell escalivat. A més, han anat un pas més enllà i han canviat el pa de motlle per un bagel, que és un altre entrepà de moda a Nova York. Així, doncs, serveixen un entrepà d’allò més novaiorquès que fusiona el pastrami i el bagel.
Pastrami amb xucrut i cogombres Maria Ángeles Torres
En aquest local ofereixen un pastrami totalment casolà, amb una recepta familiar que data dels anys trenta del segle XX. En aquest cas, utilitzen pa de sandvitx i hi incorporen xucrut i cogombrets per donar-li el toc distintiu. Serveix productes Rooftop Smokehouse, especialistes en productes fumats artesans. També fermenten, adoben i guareixen, sempre prioritzant productes locals i de temporada. A la pàgina web podeu comprar una caixa de pastrami per fer-te el teu propi entrepà: pickles, mostassa de cervesa, xucrut i pastrami.
Entrepà de pastrami Thinkstock
Aquest restaurant barceloní va més enllà, ja que tenen l’objectiu de fer arribar aquesta delícia absolutament a tothom. A la carta trobareu que tots els plats són sense gluten, sense lactosa i sense fructosa. Sens dubte, una bona manera per tal que molta més gent gaudeixi del pastrami. Fins i tot tenen Estrella Galícia sense gluten. A més, l’oferta és ben variada: croquetes de pastrami, amanida de pastrami, sandvitx de pastrami, pastrami amb pa de bagel, entrepà de pastrami, bombes de pastrami, etc.
Entrepà de pastrami amb pa rústic Maria Ángeles Torres
En aquesta botiga teniu el pastrami envasat al buit, preparat i a punt per consumir. Utilitzen pa rústic per a l’elaboració de l’entrepà. També venen el pernil pastrami amb el qual podeu innovar i fer la vostra pròpia recepta. És un negoci d’alimentació on trobareu productes de la gastronomia hongaresa.
Sandvitx de pastrami Thinkstock
Aquest establiment del barri de Sant Pere té una àmplia oferta de tapes i plats de qualitat. A la carta hi podeu trobar sandvitx de pastrami. La recepta d’aquest restaurant inclou ceba confitada, rúcula i salsa de mostassa.
Focaccia tradicional Thinkstock
Aquest restaurant que es defineix com a ‘Gastrobar italià al més pur estil Brooklyn’ s’ha atrevit amb una focaccia de pastrami. Fan aquest tipus de pa italià amb farina de molí italià, baixa en gluten, amb una base de massa mare i seguint la tradició. Forma part de la ‘concept store’ Luzio, on trobareu productes de luxe i exclusius de decoració, moda, art i disseny.
Pastrami Thinkstock
La fórmula que utilitza aquest restaurant per fer pastrami de forma artesanal és diferent i el resultat és deliciós. El procés d’elaboració dura dos dies i unes quantes hores de cocció a baixa temperatura. Preparen el ‘Joey Pastrone’, que té aquest nom per l’amor que tenia aquest personatge de ‘Friends’ pel sandvitx de pastrami, en un bagel. Podeu escollir entre quatre tipus diferents de pa bagel.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: