El blat forment és una varietat antiga del blat dur que es conreava als camps del Lluçanès fins que altres varietats més productives van entrar al mercat i el van desplaçar progressivament. L'any 2010, però, es va iniciar el projecte de recuperació d'aquesta varietat antiga mitjançant la recerca de pagesos de la sotsvegueria que tinguessin ganes de tornar a conrear aquest blat. Actualment trobem tres pagesos que tornen a sembrar el forment, i són a Oristà i Prats de Lluçanès.
El principal ús a la cuina és en forma de farina, que serveix per fer pa. Com que es tracta d'una farina amb menys força, les fleques del territori la barregen amb altres farines per assegurar-ne la mal·leabilitat. Tot i això, el forment es pot consumir també en forma de blat escairat, el qual es pot consumir en diversos plats, ja sigui amb verdures substituint l'arròs, en amanides o d'acompanyament d'alguns plats.
Per tal de fer més visible el forment, el Lluçanès ofereix la Ruta del Pa, una ruta turística agroalimentària per conèixer el camí que segueix aquest blat del camp a la taula, visitant una finca de pagès on es cultiva el blat (Mas Terricabras), un obrador de cerveses (Kibus) i dos forns de pa on treballen el forment (Forn Cal Pujals i Forn Sant Adjutori).
A continuació, trobareu algunes de les curiositats i característiques d'aquest blat antic.
Gra de blat forment
El forment es tracta d'un blat dur de gra arrodonit i d'un característic color torrat. La farina resultant té un color una mica més fosc.
Camp de forment
Aquest tipus de blat antic presenta unes arestes llargues que no agraden als senglars, i els allunya dels camps. La gran distància entre nusos de la palla s'aprofitava per fer canyes de beure als infants de les cases de pagès.
Formes de blat forment
El blat forment és un cultiu per al consum humà, sigui mòlt en farina o en forma de blat escairat, i també per fer-ne cervesa.
Camp de forment
El forment, també conegut per 'redondillo de Vic', té un cicle més llarg que les altres varietats de blat. A l'hora de segar-lo, cal tenir-ne en compte l'alçària de l'espiga (que fàcilment supera el metre i mig), la presència d'aresta i la facilitat per ajeure's. Cal plantar-lo en terres poc nitrogenades per tal d'evitar-ne el creixement excessiu i l'ajagut.
Pa de forment
El forment és utilitzat en diversos restaurants d'arreu del Lluçanès, però també se'n pot comprar per fer-ne un ús personal. Així doncs, el podem trobar en forma de farina per fer pa, pizzes, pastissos, arrebossats... També, en forma de blat escairat, que s'obté deixant-lo en aigua d'un dia per l'altre i coent-lo amb aigua abundant. Finalment, també el podem trobar en forma de cervesa.
Restaurant Cal Trumfo, a la Torre d'Oristà
Els restaurants que utilitzen el forment per dur a terme els seus plats són els següents:
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: