La fondue de formatge és el plat nacional de Suïssa i el més conegut del país helvètic. Una proposta que s'ha popularitzat internacionalment gràcies al fet que és un àpat ideal per compartir i gaudir en grup, al voltant d'una taula, especialment en els dies de fred. De fet, la fondue es va establir com a plat nacional de Suïssa a la dècada dels anys cinquanta del segle passat, amb la inclusió de la recepta en el llibre de cuina de l'Exèrcit.
Un plat nascut del fred
L'origen de la recepta pot trobar-se en el costum dels pastors i els muntanyencs d'escalfar trossos de formatge vell –i, per tant, dur– no només per estovar-los, sinó també per gaudir d'un plat calent. La recepta bàsica, a més, requereix molts pocs ingredients: formatge suís ratllat, all, vi blanc, farina de midó de blat i una mica de suc de llimona. Les variants, però, són moltes i diverses, segons la varietat de formatge que s'utilitzi i els ingredients que s'hi incorporin –pebre negre, nou moscada, licor de cirera ('kirch')... I, per als més atrevits, es pot condimentar amb ceba, pebre vermell, xili o curri!
Les versions més clàssiques fan servir meitat Le Gruyère AOP i meitat Vacherin Fribourgeois AOP, però també es pot utilitzar Appenzeller o Tête de Moine, entre d'altres formatges. Això sí, tingueu en compte que és millor que el formatge no sigui gaire jove, ja que el madurat es fon més bé.
Quadrats de pa blanc
Pel que fa al pa, els típics quadrats de pa per sucar en el formatge són majoritàriament de pa blanc, però també se'n pot fer servir d'integral, de torrat, etc., i, fins tot, patates cuites! Un consell: feu servir pa del dia abans, ja que el formatge s'hi enganxarà millor. D'altra banda, si hi poseu vi, és recomanable que sigui afruitat i més aviat lleuger, tot i que també hi funcionen bé el vi blanc sec, el cava, el te negre suau o el suc de poma.
Us deixem algunes propostes de fondue perquè gaudiu del plat suís a casa:
I una proposta per als més llaminers: