CUINA.CAT
13/01/2020Som molt fanàtics dels formatges artesans catalans, i si ens en féssiu triar un de concret ens costaria molt decidir-nos. Els clàssics ens tornen bojos, però els formatges amb un toc peculiar ens fan saltar d’emoció. A continuació us en mostrem una selecció.
Lo Pebrat
És un formatge de forma troncopiramidal (peces de 250-300 g) cobert de pebre. Té un sabor excepcional, s'elabora des del 1994, i, des de llavors, no ha deixat d'obtenir reconeixements i premis internacionals. És un formatge estacional, artesà, fet amb llet crua de cabra, cremós, de pasta tova i amb vuit setmanes de maduració. El podeu trobar a la Formatgeria Serrat Gros, que fa servir llet de les seves cabres, a Cal Codina d'Ossera.
Ceretani Cheddar
Elaborat amb llet crua de vaca i quallada enzimàtica, és un formatge de pasta cuita que ha madurat un mínim de sis mesos. De pell natural, el trobareu en peces de 12 i 20 quilos. Aquesta varietat de formatge no és gens habitual a les nostres contrades, però, en canvi, és el més popular del Regne Unit, d'on és originari: cada britànic en menja 4,5 quilos a l'any, de mitjana! També es ven i s'elabora des de la Cerdanya, a Molí de Ger, amb llet del ramat del germà del propietari.
El Tossol
Un formatge presumit que canvia de muda segons l’estació de l’any. Està elaborat amb llet crua de vaca i quallada làctica, és de pasta tova, amb una textura cremosa, i té la pell florida. El Tossol de Tardor ha madurat 25 dies, 20 sense fulles i cinc més cobert de fulles de castanyer. El venen a La Xauxa, una formatgeria molt jove, nascuda l'any 2018, i amb molt de camí per recórrer.
Craba
El Craba és un formatge de llet crua de cabra, de pasta tova, pell rentada i amb una crosta de color salmó. D’aroma intensa i gust suau, ha madurat uns dos mesos. És estacional (de març a octubre) i respecta la cria. Un consell: el podeu menjar calent o fred. Està bo de les dues maneres! I, per cert, el nom Craba no és una errada ortogràfica, és la forma aranesa de cabra, la llengua del pastor del ramat de cabres que proveeix la llet a la Formatgeria Taüll.
Brisat
Fet amb llet crua de vaca i quall d’origen animal, té forma de cilindre pla i un gust marcat, amb notes de tanins i records de celler de vi. Amb una maduració mínima de 60 dies, la crosta es renta periòdicament amb mares del vi negre Vinya L’Hereu (DO Costers del Segre). Les mares el fan madurar gairebé sense fongs ni llevats, i li donen un gust particular. L’acabat és d’un mes arrebossat amb la brisa del vi envasat al buit. El podeu trobar al Mas d'Eroles.
Olost ratafia
Un formatge curat de llet crua de vaca, de pasta dura i afinat amb ratafia, de gust dolç i afruitat, que recorda la mantega. Amb una maduració d’entre set i vuit setmanes, el trobareu en peces de mig quilo. D'aquesta varietat en tenen a la Formatgeria Reixagó. No el confongueu, però, amb l’Olost a seques, un semicurat d’escorça natural raspallada, també de llet crua de vaca, però sense afinació de ratafia.
Cheesefuet XXL
Elaborat amb llet de cabra i una fórmula patentada per la marca que permet aconseguir un formatge embotit dins d’una tripa vegetal. Amb una maduració de quatre setmanes, que li aporta aromes de bosc i molsa, el trobareu en dues versions: natural i amb tòfona, un producte típic del Moianès que li afegeix una aroma delicada i un gust exquisit. Té moltes aplicacions a la cuina, des d’una pizza fins a una amanida. Per comprar-lo cal que visiteu Formatges Montbrú.
El Cor
Es tracta d'un formatge fet amb llet pasteuritzada de cabra, ferments lactics, quall i sal, que madura entre 15 i 60 dies. La superfície es deixa florir afegint-hi el fong Penicillium Candidum. Amb l’escorça florida, prima i gustosa, la pasta és blanca i cremosa quan arriba als dos mesos de maduració. De gust delicat, amb tocs florits gustosos a la pell. Rep aquest nom, perquè la Formatgeria Mateu el fa amb forma de cor.
Liades Mediterrànies
A Formatges Camps seleccionen els millors productes de les nostres terres per barrejar-los amb la massa del formatge artesà elaborat amb llet pasteuritzada de cabra. El resultat són uns formatges de sabors mediterranis: el madurat amb pebre vermell agredolç fumat amb denominació d’origen de la Vera i el condimentat amb trossets de tomàquet assecat al sol i alfàbrega.
Cendrat
El Formatge del Montsec o Cendrat és un lacti artesà singular i deliciós, recuperat després d’anys. Elaborat amb llet crua de cabra, de pasta tova i amb la pell cendrada, que li dóna un color negre característic. Amb una maduració en cava d’entre 60 i 90 dies, és de textura tova, mantegós i de pasta lleugerament compactada, aromàtic, d’olor penetrant i amb un gust intens i fort. Mengeu-lo sol, amb pa torrat o raïm. El podeu aconseguir a la Formatgeria de Clua.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: