L'Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC) i la Gastroteca, cercador de productes agroalimentaris, impulsen la ruta dels Lactòfils, un itinerari gastronòmic amb 18 propostes repartides en tres rutes territorials a Lleida, Barcelona i Girona. L'objectiu és posar en valor els agents del sector làctic, des de productors fins a distribuïdors i empreses d'elaboració de productes làctics.
Cada ruta consta de cinc o sis punts d'interès, com el mercat d'autors d'Ametller Origen o la seu de La Fageda, que fan que la ruta s'adapti a tots el públics i que la puguin fer tant famílies amb infants com qualsevol altra persona interessada en el món dels productes làctics. Les parades de les tres rutes inclouen diversos tipus d'activitats: visites, degustacions, botigues per comprar o tallers gastronòmics. Cada granja, botiga, fàbrica o obrador ofereix una o diverses de les opcions segons l'activitat que realitza.
Degustacions, maridatges i visites
El mercat d'autors d'Ametller Origen –de la ruta de Barcelona– ofereix un taller de maridatge amb formatges propis de les més de 70 varietats que elaboren, amb productors locals, i diferents tipus de vi. El taller, que es realitza mensualment, passa ara a formar part de les activitats de la ruta i preveu ampliar l'aforament gràcies a l'èxit de les últimes edicions.
D'altra banda, la fundació privada sense ànim de lucre de La Fageda, a la Garrotxa –de la ruta de Girona–, ofereix visites guiades a la seva seu, al cor de la Fageda d'en Jordà, un entorn privilegiat en el qual elaboren iogurts i altres derivats amb l'objectiu d'oferir feina a persones en situació d'exclusió i dur a terme una labor social que beneficia el territori. A més, La Fageda adapta les seves visites a tot tipus de públic, des de centres escolars fins a empreses o particulars, i dona prioritat a les necessitats i les inquietuds de cada col·lectiu que els visita.
En trobareu més informació a www.gastroteca.cat/rutes.