Estem en plena verema i és un bon moment per recordar que Catalunya és terra de vins molt bons. En la majora dels casos, els cellers, repartits per tot el territori, s'adhereixen a una denominació d'origen, que garanteix el compliment d'unes normes de qualitat i d'elaboració de cara al client. Aquestes normes les marca cada Consell Regulador i dóna un caràcter propi a cada vi. Segur que de la majoria ja n'heu sentit a parlar, però si hi ha alguna denominació d'origen que no coneixeu, aquestes són les 11 que hi ha a Catalunya, sense comptar la DO Cava, que regula l'elaboració d'aquest escumós
Festa de la Verema d'Alella
D'aquesta denominació d'origen, que inclou una desena de cellers de les comarques de Barcelona, us recomanem els vins blancs, ja que són els que tenen un sabor més característic. En general, els vins d’aquesta DO són lleugers, suaus i aromàtics i s'elaboren amb diverses varietats de raïm:
Vinyes
Sota aquesta qualificació trobarem una selecció de vins que són varietats comunes als territoris catalans. Així, doncs, es produeixen vins característics de Catalunya. Els vins negres són potents, però equilibrats. Per la seva banda, els blancs són lleugers i afruitats i els rosats, dolços.
Cellers Domenys elabora diversos vins amb trepat
Els municipis vitivinícoles per excel·lència de la comarca són l’Abadia de Poblet i l’Ordre dels Templers. Produeixen un dels vins blancs més prestigiosos de Catalunya i el seu rosat esta elaborat amb una varietat autòctona que li dóna un sabor únic.
Vinyes de la DO Costers del Segre
Aquesta qualificació s’estén als vins de les comarques de Pallars Jussà, Pallars Sobirà, el Segrià, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues, la Noguera i la Segarra. Utilitzen una tecnologia moderna i elaboren una àmplia gamma de vins negres. També trobareu rosats, blancs i cava.
Finca Garbet
L’Empordà destaca pels seus productes gastronòmics, i el vi no n'és una excepció. Tot i que predominen els rosats, el vi més característic de la zona és la garnatxa de l’Empordà, que és molt dolç.
Vinyes de la DO Montsant
Aquesta denominació d’origen correspon a vins d’alguns territoris de la comarca del Priorat i de la Ribera d’Ebre. Els millors vins que ofereixen són, sens dubte, els vins negres.
Les arrels més joves de la DO Penedès
És una de les zones que té la tradició vitivinícola més arrelada al territori. És per això que trobem una selecció molt variada de vins d’aquesta DO. Tot i això, destaca pels seus vins blancs.
Enotren pel pla de Bages
Aquesta zona té arrelada al seu territori una llarga tradició vitivinícola, que forma part de la seva història i personalitat. La varietat autòctona picapoll dóna lloc a vins blancs d’una qualitat insuperable. També tenen una gran varietat de vins negres i rosats.
Bótes de vi en un celler de la DOQ Priorat
Els vins d’aquesta zona són d’una qualitat excepcional. Us recomanem sens dubte els vins negres, amb sabors i aromes complexos.
Raïm negre
És una DO amb una àmplia varietat de vins, sobretot blancs. També trobem rosats, negres, licorosos dolços i rancis secs. Destaca el Tarragona clàssic i, en un segon lloc, el vi de missa.
Vinyes de la Terra Alta
Aquesta comarca té uns paisatges excepcionals i, a més, produeix molt bon vi. Destaca per la garnatxa blanca i el macabeu, però els seus rosats i negres tampoc us deixaran indiferents.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: