CUINA.CAT
21/06/2019Colmados de Barcelona
Un llibre que suposa una reivindicació d'uns locals amb moltíssima història de Barcelona: els 'colmados'. Uns establiments que representen un senyal d'identitat, el passat d'una societat més tranquil·la que, encara avui, es mantenen ferms a la gran ciutat. Barcelona no s'entendria sense l'existència dels 'colmados' i perdria molta essència si aquests desapareguessin.
Inés Butrón ens porta un llibre per recordar la imatge d'aquests locals des d'on es pot apreciar les maneres de menjar de la societat en totes les seves èpoques, a més de poder veure com s'entén la vida a la Ciutat Comtal. Un recorregut per una part de l'ànima gastronòmica de Barcelona que s'ha consolidat com a element fonamental del municipi.
Els cigrons
Els llegums són un ingredient emblemàtic a la cuina catalana i a la gastronomia de desenes de cultures, encara que avui dia no es trobin tant als rebosts de les cases. Per això, Núria Bàguena reivindica l'ús dels cigrons a la cuina, unes perles que donen sabor al menjar i beneficis al cos. D'aquesta manera, la col·lecció Productes de Mercat s’amplia amb un llibre dedicat als cigrons, a més de tres receptaris més, amb la vedella, la sardina i el salmó com a protagonistes.
El gran libro del té
En aquest llibre trobareu una visió global del te, la segona beguda més consumida del món —després de l’aigua—, que té una importància botànica i cultural indiscutible. L'obra ofereix el context històric i geogràfic del te, a més de descriure totes les seves propietats i les varietats que existeixen. També es poden aprendre les utilitats, els usos i els rituals relacionats amb aquesta beguda.
Cuinant la memòria
Un llibre amb receptes de la Fundació Alícia en benefici del programa Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut, de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Una sèrie de receptes senzilles i ràpides elaborades amb l'objectiu de facilitar la gestió de l'alimentació diària de les persones amb deteriorament cognitiu. D'aquesta manera, es pot aprendre a classificar-se els àpats de manera fàcil i saludable, sense haver de fer receptes molt complicades.
De entre el humo
El subcomissari de la Ertzaintza Vicente Parra es reincorpora al seu treball per trobar-se un cas molt difícil de resoldre que l'endinsarà a ell i a tot l'equip d'investigació en el món de la cuina i els esdeveniments paranormals. Xabier Gutiérrez tanca la tetralogia dedicada al món dels càterings gastronòmics amb aquesta novel·la carregada de misteri i amb tots els ingredients per mantenir la tensió fins a l’últim moment.
Pan Baluard
En aquest volum, trobareu explicada la història d’aquest forn de la Barceloneta, un dels més populars de la capital catalana. La propietària, Anna Bellsolà, és la quarta generació de forners d’una família gironina, i, en aquest llibre, ens revela els contratemps i les alegries dels seus deu anys d’ofici.
També ens dóna a conèixer alguns dels secrets, els trucs i les tècniques a través d’una cinquantena de receptes de diferents tipus de pa i de productes dolços i salats per fer a casa. Bellsolà va obrir aquest obrador propi el 2007 al barri mariner de la Barceloneta, amb la filosofia d’oferir tot tipus de pa artesà, cuit al forn de llenya.
Simplemente sano
L'autora ens convida a reconnectar amb els cicles de la natura amb aquest llibre de més de 100 receptes estacionals inspirades en la medicina tradicional xinesa. Alimentació i claus per integrar nous hàbits saludables en el nostre dia a dia de manera senzilla, a més que se'ns planteja triar els aliments que més convenen al nostre organisme segons l'època de l'any.
El llibre de la mel
Hi ha raons molt importants per conservar les abelles. No només són les productores d'un dels productes més preuats i saludables, sinó que també permeten la pol·linització i la continuació de la vida entre éssers vius. Fra Valentí Serra ens convida a descobrir la necessitat de preservar aquests insectes, algunes pràctiques apícoles tradicionals i la descripció de les plantes de la mel: propietats, remeis pràctics i aplicacions gastronòmiques.
Vege sanísimo
L'estil de vida vegetarià cada vegada impacta més en la societat amant dels animals, però és difícil donar el pas veient les limitacions alimentàries a les quals no estàvem acostumats i els canvis nutricionals que es poden patir. Aquest llibre suposa una guia molt completa per a vegetarians, que inclou consells nutricionals i més de 80 receptes, bones i ràpides, per part d'un 'coach' nutricional.
La Farigola
No es pot negar que les plantes tenen usos culinaris i remeiers que poden millorar tant un plat com el cos. Aquest llibre proposa un recorregut per les etapes de la farigola, des del conreu i la seva collita fins als usos medicinals, els preparats remeiers i altres aplicacions (gastronomia, cosmètica, aromateràpia...). Una obra dedicada a una espècia que ha de ser a tot rebost de cuina.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: