Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El Mediterrani s'uneix a través del vi

El celler Perelada acull un simposi internacional amb la presència de cellers d'arreu per buscar la confluència cultural dels vins elaborats a la Mediterrània

L'arribada dels assistents al Primer Simposi de Vins del Mediterrani al Castell de Perelada

L'arribada dels assistents al Primer Simposi de Vins del Mediterrani al Castell de Perelada

El dia va començar amb sol i a mig matí la pluja abundant impedia veure-hi més enllà d'uns quants metres, el que passa a la primavera mediterrània tot sovint. I, amb el temps imprevist, un castell imponent envoltat de color verd i amb la flaire de l'Alt Empordà, el celler Perelada acollia el Primer Simposi de Vins del Mediterrani aquest dilluns 24 de març.

Amb un centenar d'assistents, amb la presència de més de vint elaboradors i amb el canvi climàtic com a màxima preocupació, a través de conferències i de tastos s'ha buscat la confluència cultural entre els vins elaborats en aquesta zona. I, poc o molt, s'ha trobat, perquè ja sigui per la gastronomia, per la història comuna o per les varietats de raïm, cada un dels ponents en cada una de les activitats han mostrat els punts de connexió que tenen les terres banyades per aquest mar comú. S'han valorat la qualitat, la tradició i la singularitat d'aquests vins i els assistents han pogut tastar elaboracions de Grècia, de Catalunya i de Mallorca, i les més exòtiques del Líban, del Marroc o de Turquia. Aquestes tres últimes han aixecat molta expectació, però, sens dubte, entre els assistents, les més apreciades han estat algunes de les gregues, com les de Creta, per exemple.

La revifada dels vins grecs

De fet, el Màster of Wine Yiannis Karakasis ha estat l'encarregat de conduir un dels primers tastos del dia, dedicat, precisament, als vins grecs i a la revifada que estan experimentant en els últims anys.  Mentrestant, a la sala de conferències, el copropietari i sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, era l'encarregat de fer un recorregut, més enllà del vi, per la gastronomia i la cultura mediterrànies.

Durant tot el dia, en què s'han anant alternant conferències i tastos, estones amb pluja i d'altres amb sol, en tot l'espai es respirava un ambient mediterrani, com si fos un mercat de qualsevol de les viles d'aquesta zona. Gent anant amunt i avall saludant els coneguts, petits grupets de conversa en zones de pas, d'altres menjant o tastant vins a l'espai del showroom i, sobretot, molta sensació de connectar fàcilment. 

Una instantània del showroom del Primer Simposi de Vins del Mediterrani

També hi van tenir un lloc els Vins de Finca Qualificada de Catalunya, amb un tast dirigit per la sommelier Sílvia Culell, i una xerrada sobre el canvi climàtic a càrrec de Maria Snoussi, professora de la Facultat de Ciències de la Universitat Mohamed V del Marroc. Segurament, aquest va ser un dels moments en què el bullici es va frenar de cop, perquè, si bé cap dels assistents no oblida la preocupació pel clima i els reptes als quals s'enfrontarà la viticultura i el sector del vi en general, el fet de visualitzar mapes de models de futur que mostren una realitat catastròfica que sembla inevitable sempre genera una certa inquietud que entela qualsevol ambient distès.

El Màster of Wine Yiannis Karakasis, impartint un tast sobre vins grecs

Un recorregut per la varietat de raïm malvasia (la seva història i elaboracions i curiositats de punta a punta del Mediterrani), amb Juancho Asenjo; un repàs a l'origen dels vins de l'Empordà, amb Romina Ribera; un tast d'algunes de les elaboracions experimentals del celler Perelada, i una degustació magistral de formatges a càrrec de Toni Jérez del restaurant Castell de Perelada, van completar una jornada en la qual qui va voler, va poder visitar les instal·lacions del celler, dissenyades pels arquitectes RCR. Un espai totalment soterrat per no trencar el paisatge ni l'entorn, construït amb l'acer Corten, un dels materials característics d'aquest estudi d'arquitectura d'Olot. El projecte, a la superfície, ha recuperat l'antiga granja del castell per encabir-hi sales de tast, botiga (on a més dels vins propis també en van alternant d'altres de la DO Empordà) i espais per a esdeveniments.

Una jornada de formació i de divulgació, que començava a l'església del Carme del Castell de Perelada, amb la benvinguda de la periodista Ruth Troyano i de Borja Suqué, cinquena generació de la família propietària del celler, i que acabava amb l'anunci de la segona edició, que es farà al celler Petra, a la Toscana.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 288

DOLÇA PRIMAVERA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Jaime Bes i Claudia Gozzi

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: