L’agència de màrqueting gastronòmic Sr. y Sra. Cake ja ha obert el període d’inscripcions per participar en la primera edició del concurs La Millor Mona de Pasqua de Catalunya, amb què es proposa reconèixer la qualitat de les tradicionals mones de Pasqua elaborades amb un brioix rodó i suau, que es coneix també com a ‘cristina’ o ‘de rotlle’, i que es van començar a fornejar a començaments del segle XV a Catalunya.
Segons la tradició, aquest dolç havia d’incloure tants ous com anys tenia l’infant a qui anava destinat. Amb els anys, les mones han passat a incorporar la figura de la xocolata i, fins i tot, a ser representades totalment per aquest ingredient, amb mides, formes i colors diversos.
Tradicional o ou de xocolata
Rere la tradició d’aquesta celebració, sorgeixen noves iniciatives de joves pastissers i xocolaters que reinventen aquest producte i l'adapten a les tendències gastronòmiques i socials actuals. Per això, la convocatòria del concurs s’obre a professionals que tinguin un punt de venda.
Es podran presentar a qualsevol de les dues categories del concurs: la mona tradicional o l’ou de xocolata. El certamen tindrà lloc el 29 de març a l’Espai Fossat del Mercat de Sant Antoni. Les peces participants s’hauran de lliurar de 9 h a 11 h, i la valoració per part del jurat es farà a partir de les 12 h. El veredicte del premi serà el mateix 29 de març, a les 13.30 h.
Evitar el malbaratament alimentari
El jurat estarà format per professionals xocolaters, pastissers i forners i s’ampliarà també al vot popular. Com a premi, hi haurà un trofeu guanyador per a la categoria de mona tradicional i tres trofeus guanyadors per a la categoria d’ou de xocolata. A més a més, les mones presentades, llevat de les guanyadores, en acabar el certamen seran recollides per una fundació a fi d’evitar el malbaratament alimentari i donar-los un ús social. Pel que fa a les mones guanyadores, s’exposaran al públic en el punt d’informació del mercat.
El concurs, organitzat per l'agència de màrqueting gastronòmic Sr. y Sra. Cake, té com a patrocinadors principals Chocovic, empresa líder fabricant i distribuïdora de cacau, xocolata i derivats; Debic, productors lactis per a professionals, i Fills de Moretó, mestres fariners des de 1884. I compta amb la col·laboració de Recipok, Utilcentre i Pressing, entre d’altres. Així mateix, té el suport de l’Ajuntament de Barcelona, del Mercat de Sant Antoni i de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers.