La tercera edició del concurs professional 'La Millor Mona de Pasqua de Catalunya' se celebra el 12 de març al Fòrum Gastronòmic de Girona. La convocatòria s'obre el dimecres 7 de febrer a pastissers, xocolaters i mestres flequers sempre que tinguin un punt de venda. Cada participant es podrà presentar a qualsevol de les dues categories del concurs: la mona tradicional (brioix) o la figura basada en l'ou de xocolata.
El jurat estarà compost per professionals i comptarà amb el mestre pastisser i xocolater Jordi Roca. Com a premi, s'obsequiarà amb un trofeu els guanyadors del primer, segon i tercer premis de mona tradicional de brioix i primer, segon i tercer premis en la categoria d'ou de xocolata. A més, la mona guanyadora de xocolata s'exposarà al Museu de la Xocolata de Barcelona i podrà ser admirada pels visitants del museu en els dies posteriors al concurs.
La resta de mones presentades, en acabar el certamen, i a fi d'evitar el malbaratament alimentari, seran lliurades a una institució sense ànim de lucre.
Una edició històrica
En l'edició d'enguany es proposa tornar a reconèixer la qualitat de les tradicionals mones de Pasqua artesanes de Catalunya, elaborades amb creativitat i mestratge en xocolata, o bé presentades com a suau brioix rodó, històricament anomenat cristina.
Segons la tradició, la cristina va començar a fornejar-se a l'inici del segle XV a Catalunya i es va acabar arrelant a la Setmana Santa. Havia de tenir tants ous com anys tenia l'infant a qui anava destinada. Amb els anys, s'ha passat a incorporar la figura de la xocolata com a protagonista i, fins i tot, a ser representada totalment per aquest ingredient, amb mesures, formes i colors diversos. Rere la tradicionalitat d'aquesta celebració, floreixen noves iniciatives de joves pastissers i xocolaters que adapten aquest producte a les tendències gastronòmiques i socials d'avui.
Per a més informació sobre les inscripcions i l'esdeveniment, podeu consultar la pàgina web.