La mona de Pasqua és un dolç emblemàtic de la pastisseria catalana que tradicionalment regalen els padrins als fillols el Dilluns de Pasqua com a símbol de la fi de la Quaresma. Antigament, s'elaborava de manera senzilla, amb massa de pa o brioix i es decorava amb ous durs com a símbol de fertilitat. Amb els anys, però, la mona de Pasqua va anar guanyant popularitat i es va començar a produir amb figures de xocolata molt treballades, creades per mestres pastissers.
Entre aquests mestres destaca Christian Escribà, un pastisser reconegut per la creativitat, la innovació i l'espectacularitat de les seves creacions. Amb diverses botigues a Barcelona i amb fama internacional gràcies a les seves obres d'art comestibles i els seus pastissos temàtics sorprenents, el mestre Escribà ha decidit dedicar la mona de la temporada 2025 al reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.
Per fer-ho, ha construït una mona de grans dimensions inspirada en les diferents postres emblemàtiques de la pastisseria catalana. Així, homenatja la pastisseria com una branca essencial de la gastronomia: tant perquè és una disciplina culinària que requereix molt de coneixement, tècnica, creativitat i art, com perquè està lligada a la nostra identitat i a la nostra tradició popular.
70 kg de xocolata
La mona gegant ha estat elaborada per tot l'equip de pastissers i xocolaters de la Pastisseria Escribà, liderats per Christian i Pol Escribà, i Patricia Schmidt. Han necessitat més de 70 kg de xocolata i 10 kg de pasta de sucre per reproduir aliments com ara botifarres, sardines, gambes de Palamós, crema catalana, panellets, pomes, peres, alls, tomàquets, carxofes, fuet i mongetes, entre d'altres, que apareixen presentats sobre dues cassoles gegants de xocolata negra i coronades per un ou de xocolata de 70 cm amb impressions en xocolata blanca de segells d'indicacions geogràfiques protegides i fotografies de productes singulars.
La mona de la Regió Mundial de la Gastronomia es mostrarà a tota la ciutadania a la botiga Escribà, ubicada a la Gran Via de les Corts Catalanes, 546.
Podeu consultar la informació actualitzada sobre aquesta i altres activitats que tenen lloc per celebrar el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia a l'apartat agenda del web somgastronomia.cat.