Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Les mones de Pasqua més originals

Si sou uns apassionats d'aquesta deliciosa tradició de xocolata i padrins, no dubteu a visitar aquestes pastisseries

ADRIÁN ROQUE

11/04/2022

La xocolata (a qui no li agrada?) sumada a la Pasqua, una festivitat ben arrelada al nostre calendari, dona com a resultat un dels dolços més típics arreu de Catalunya: la mona!

L'existència de la mona com a pastís tradicional del dia de Pasqua està documentada des del segle XV i el seu nom provindria de 'munna', terme àrab que significa 'provisió de la boca'. Sembla que, al principi, es feia amb pasta de pa com a base, tenia forma de tortell i simbolitzava que la Quaresma i les seves abstinències havien acabat. Més endavant, s'hi van començar a posar ous durs pintats. 

Pa de pessic i figures de xocolata

Al segle XIX, es va començar a fer la mona actual, amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornada amb figures de xocolata, fruita confitada i plomalls. Als anys trenta, amb el pastisser Lluís Santapau, s'estén la tradició de modelar grans figures de xocolata, i pastisseries de tot el país exposen les seves creacions als aparadors. Amb els anys, les vendes de figures de xocolata han superat les de mones tradicionals amb pastís de pa de pessic. Si en voleu saber una mica més, consulteu l'article de 'Bojos per les mones de Pasqua'.

I, com que sabem que us encanta seguir la tradició, us deixem una llista de les millors mones de Pasqua d'algunes pastisseries de Catalunya. I us expliquem quines seran les temàtiques d'enguany i els sabors que surten de la norma! Endavant!

01 Mona de Pasqua Oriol Balaguer

Mona de Pasqua Oriol Balaguer

Oriol Balaguer

El pastisser Oriol Balaguer, enguany, ha optat per no fer cap mona de Pasqua destacada ni d'aparador, i més aviat s'ha centrat en una temàtica concreta i molt àmplia: l'univers animal. En les seves creacions de grandàries i formes diferents (com la clàssica, de xocolata negra, blanca o amb llet), veurem peces d'animals com ara ànecs, rucs o la poma amb el cuc.

A més, els seus ous de Pasqua estan elaborats d'una manera artesana, a partir de cacau grand cru, xocolata que el mestre pastisser empra en la seva línia de bombons procedent de les plantacions de cacau de Veneçuela, Trinidad i São Tomé, a més de xocolata negra i blanca.

02 Mona de Pasqua Escribà

Mona de Pasqua Escribà

Escribà

Enguany a Escribà podreu trobar mones que desafien les lleis de la gravetat! El 2022 la mona de Christian Escribà està feta dels tres tipus de xocolata: negra, amb llet i blanca; i representa un primat caricaturesc!

 

 

03 Mona de Pasqua Natcha

Mona de Pasqua Natcha

Natcha

Natcha sí que té una mona d'exhibició, i una de ben gran, ja que fa 90 x 80 cm, i la seva temàtica és Baby Shark. No obstant això, asseguren que la mona que no poden deixar de fer és la d'hamburguesa (és el cinquè any que l'elaboren i sempre s'esgota!).

Natcha fa 64 anys que elabora mones de xocolata. Aquest any n'han fet 120 models diferents i de mides i temes diferents, però les més destacades enguany seran les de Pokémon, Harry Potter i Spiderman! Tot i això, els agrada tornar sempre a les tradicions i els orígens, i diumenge i dilluns de Pasqua fan el pastís tradicional de tota la vida per compartir, que va decorat amb plomes i ouets!

04 Mona de Pasqua El Carme

Mona de Pasqua El Carme

El Carme, pastisseria de Vic

Fan una col·lecció de mones basada en un format d'ou que representa diferents superherois.​ Sí! La temàtica enguany són els herois de cinema i de còmics, ja que per als infants són el pa de cada dia, i alhora donen molt joc i molta complexitat per treballar amb la xocolata i els seus colors i aconseguir figures molt atractives!

Les seves creacions seran bàsicament de xocolata, tractada i manipulada de la millor manera. Però també tindran a la pastisseria el format de mona pastís (especialment per al diumenge de Pasqua), mones clàssiques de nata, de trufa, de mantega o de crema!

05 Mona de Pasqua Jansana

Mona de Pasqua Jansana

Jansana Gluten Free

Tot i que és la més tradicional, a Jansana tenen una mona d'exposició: la de crema. Això sí, una mona de crema sense gluten, i no conté làctics tampoc! El segell d'aquesta pastisseria és que qualsevol nen i nena pugui gaudir del dia de la Pasqua: "principalment treballem perquè tothom pugui menjar la seva mona i ningú no es quedi sense, especialment els més petits". Amb aquesta premissa, aquest any destaquen les temàtiques de Pokémon, Minecraft i Star Wars!

No obstant això, ja que pretenen seguir les tendències, enguany Jansana ha creat una línia de mones amb una temàtica d'unicorns molt maques!

06 Mona de Pasqua de Hofmann

Mona de Pasqua de Hofmann

Hofmann

Aquest 2022, Hofmann renova la seva línia de Pasqua amb unes mones que segueixen la temàtica disfresses! A partir del típic ou de Pasqua com a base, trobareu mones de vikings, d'indis o de pirates; fetes totes amb xocolates blanques, negres i amb llet, per a tots els gustos!

07 Mona de Pasqua L'Atelier

Mona de Pasqua L'Atelier

L'Atelier

L'Atelier és reconegut per canviar radicalment de temàtica les mones cada any que passa, enguany la temàtica principal és el ninot a l'estil KAWS mida gegant!​ És justament Brian Donnelly, més conegut com a KAWS, per les quatre lletres majúscules amb les quals signava els seus grafits a Manhattan i Nova Jersey, el punt de partida de la temàtica de 2022. A propòsit de l'obertura recent del Museu Moco de Barcelona, KAWS és font d'inspiració per Pasqua del seu pastisser, Eric Ortuño.

Evidentment, les mones de L'Atelier treballen enguany sobretot la xocolata (negra, amb llet i blanca). Tanmateix, aquest 2022 hi haurà la mona de coco, amb 'mousse' de coco, 'dacquoise' de coco, interior de vainilla i gelea de mango i fruita de la passió; i la de cafè, un bescuit xopat en cafè, crema de mascarpone, crema catalana i xocolata negra.També fan la Colomba, dolç típic de la Pasqua italiana (Colomba Pasquale, 'colom de Pasqua'). És una massa esponjosa, similar a la del panettone, que podreu gaudir en dues versions: la clàssica, de fruita confitada i setinat amb ametlles, i la de xocolata.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 288

DOLÇA PRIMAVERA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Jaime Bes i Claudia Gozzi

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: