L'any 2016, Arnau Riba i Pau Gelman van començar un projecte insòlit, sorprenent, revolucionari: conrear wasabi lluny del Japó, al Montseny. L'Arnau és permacultor i, després d'un viatge al Japó ‒on va conèixer bé aquesta planta i les extraordinàries condicions en què es conrea‒, va convèncer el Pau ‒enginyer agrònom‒, d'unir-se a ell i crear aquest projecte. Tres anys més tard, disposen de tres hivernacles en una zona que reuneix les condicions imprescindibles per al creixement del rave japonès: humitat, poca llum solar, una temperatura d'entre 12 ºC i 15 ºC i aigua de rec molt pura. Aquestes condicions s'han de mantenir durant dos anys, ja que la planta de 'wasabi' triga dos anys a poder-se collir, després d'haver-la plantat. Yamaaoi, que és com s'anomena el projecte de Riba i Gelman, és un dels dos únics conreus de wasabi a Europa. L'altre és a Anglaterra.
Voleu comprar-ne? Heu de saber que, un cop ratllat, el wasabi s'ha de consumir abans de 15 minuts, ja que, a mesura que passa el temps, perd picantor i es torna més dolç. D'altra banda, la part inferior del tronc és més dolça que la superior. D'aquesta planta, però, ho prodem aprofitar tot; les arrels, les tiges i les fulles són bones, per exemple, per fer-ne sopes i amanides.