La jornada gastronòmica Olifest DOP Terra Alta, que s'ha celebrat aquest 31 de maig, és la primera trobada entre productors, comunicadors, xefs i científics per donar a conèixer, apropar i enaltir la versatilitat, les qualitats úniques i les virtuts de l'oli d'oliva Verge Extra, un ingredient clau en la cultura i la gastronomia mediterrànies. Prop d’un centenar de persones van assistir a la jornada, celebrada a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm (Barcelona), en una trobada convertida en la festa de l'oli elaborat a la comarca de la Terra Alta, regió que té el conreu de l'olivera a l'ADN, amb antiquíssims exemplars d'oliveres com la mil·lenària Lo Parot, a Horta de Sant Joan. L'acte va constar de dos 'show cookings', amb els xefs Rafel Múria i Ada Parellada, i les veus expertes de Toni Massanès, de la Fundació Alícia, i de la periodista Carme Gasull.
Una DOP jove
La DOP Oli Terra Alta és una Denominació d'Origen Protegida relativament jove, nascuda oficialment l'any 2005. Actualment està formada per una vintena d'empreses comercialitzadores d'oli d'oliva verge extra que posen al mercat al voltant de 40 marques d'oli, principalment de la varietat empeltre, tot i que a la DOP també es conreen altres varietats com ara la morruda, la farga i l'arbequina. El 20% de la producció de l'oli de la Terra Alta es destina a l'exportació, mentre que la resta es dedica principalment al consum local. De fet, prestigiosos professionals de la cuina catalana reconeixen l'ingredient com una matèria primera de gran valor que aporta caràcter als seus plats i elaboracions culinàries.
Per a més informació, podeu visitar www.dopoliterraalta.cat.