L'Olivera està d'aniversari. Són cinquanta anys plens de somnis, utopies, realitats i també dificultats per construir i consolidar un projecte transformador d'agricultura social. Cinquanta anys de treballar el camp amb cura per elaborar vins i olis representatius de la terra i de la gent que els elabora.
I, tot això, ho han volgut explicar en un llibre que inclou un assaig de l'economista i pastisser Josep Manel Busqueta sobre l'aportació a l'economia social de L'Olivera, i un total de cinquanta entrevistes que recullen les vivències i les idees de persones que des de diferents àmbits han tingut un contacte directe amb l'entitat, entre les quals, el director de la revista ARRELS, Josep Sucarrats.
El llibre es va presentar públicament el passat 27 de novembre a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida, en un acte en què van intervenir el director de l'IEI, Andreu Vázquez, i la presidenta de L'Olivera, Dolors Llonch, que han destacat, sobretot, l'enorme tasca de L'Olivera en àmbits tan importants com l'agroecologia, el desenvolupament rural, la inclusió social i el cooperativisme.
L'acte ha comptat també amb la nota musical de la cantautora Lídia Pujol, que ha interpretat tres peces del seu repertori. Durant l'acte, a més, s'ha presentat el vi commemoratiu dels 50 anys que l'enòloga del celler, Clara Griera, ha elaborat per al cinquantenari. Tant el llibre com el vi es poden comprar a la botiga en línia de L'Olivera.
Història del cooperativisme
Integrada per persones amb dificultats, en tot el procés, la cooperativa va ser fundada el 1974 a Vallbona de les Monges per un grup liderat pel pare escolapi Josep Maria Segura amb l'objectiu de crear una comunitat de vida i de treball que integrés persones desfavorides i oferís una sortida econòmica basada en els valors locals.
El projecte és una alternativa que busca fórmules de vida i de treball humanitzadores i integradores, alineades amb l'economia social. Mantenen encara avui el treball manual, etiqueten i numeren a mà les ampolles i segueixen criteris d'agricultura ecològica, amb productes de la seva terra i la seva gent. Des del 2010, també són a Can Calopa, al Parc Natural de Collserola, on elaboren l'únic vi de la ciutat de Barcelona i ofereixen així oportunitats d'inclusió social per a joves amb necessitats especials.