POL MARTÍN DE HARO
21/03/2025Tot i que s'han posat de moda a la cuina d'alguns restaurants, a casa nostra encara no estem acostumats a donar-los un servei més enllà del test. Al CUINA les volem reivindicar per la seva estètica, pel sabor i pel perfum que hi aporten, i per les propietats nutricionals beneficioses que tenen. A més, serveixen per acompanyar tota mena de plats. És important, això sí, que, a l'hora de comprar-les, us assegureu que estan netes de pesticides i són comestibles... Avui us proposem sis receptes amb flors.
Broqueta amb gambes
Una broqueta plena de sabors, matisos i color! I és que aquest plat porta gambes, una crema freda de pèsols i coco ratllat, que aporta un toc cruixent i refrescant. Mireu de posar-hi també algun tros de coco natural, així com unes flors de pebre rosa –amb un sabor lleugerament picant i resinós–, que, amb el seu color vermell, aporten vistositat als plats. El Consell d'Europa va autoritzar el consum de flors als anys vuitanta del segle passat.
Caneló de gambes i litxis amb emulsió de coco i flors silvestres
Per elaborar aquesta recepta heu de fer servir dos tipus de flors. D'una banda, de romaní, que tenen un color rosaci i un sabor molt aromàtic. De l'altra, de gessamí, blanques i dolcenques, molt utilitzades en la gastronomia d'Indonèsia. L'altre tret distintiu d'aquest plat són els litxis, popularment coneguts com les maduixes xineses, a causa dels seus orígens, i que, a més, contenen molta vitamina C i antioxidants. Segur que mai no havíeu pensat que un caneló podria ser tan refrescant i acolorit.
Flors de carbassó i d'hibisc al forn Becky Lawton
En aquesta recepta de Carme Ruscalleda, les flors no tan sols aporten bellesa i frescor a la recepta, sinó que també li donen un toc de sabor diferent. I és que aprofitareu al màxim les flors de carbassó i hibisc per al farciment i les maioneses. Prepareu-ne de dos tipus: un farciment amb poma Golden i pètals d'hibisc, i un altre amb carbassó i julivert. Dolç i salat es donaran la mà amb aquestes flors, per a les quals també fareu dues maioneses amb les peles del carbassó i l'hibisc sec. I hi afegireu també, per descomptat, oli d'oliva, rovells d'ou i sal. Un plat tan diferent com saborós. És hora d'innovar!
Amanida de provolone, cirerols i flors
Les flors de ceba també acompanyaran aquesta amanida i li aportaran molta personalitat. El protagonista indiscutible del plat, però, és el provolone, un formatge italià de pasta filada elaborat amb llet de vaca. Sí, aquell al qual tant us agrada sucar el pa... Té un sabor delicat i una escorça tova i brillant. Aquí el passareu per una paella molt calenta fins que quedi ben daurat per tots els costats.
Flor de carbassó
Una recepta pensada per als més petits de la casa, que us podran ajudar a fer-la. Les flors de carbassó, que tenen un gust suau, però lleugerament dolç, es fregiran farcides de gambes, que haureu de pelar i bullir prèviament i barrejar-les amb una beixamel ben cremosa, per a la qual usareu també el suc del cap de les gambes, que hi aportarà un sabor intens i mariner. Si aneu justos de temps o voleu fer aquesta recepta d'una manera més senzilla, podeu fer servir gambes que es compren pelades. En aquest cas, el farcit de les flors es faria només amb beixamel i gambes. Potser no quedarà tan saborós com amb el suquet dels caps de gamba, però serà molt més fàcil de fer.
Macedònia d'estiu
Sembla que la calor comença a instal·lar-se de manera definitiva. Arriba el temps, doncs, de les postres refrescants. Aquesta macedònia porta fins a nou fruites diferents: maduixetes, groselles, nabius, kiwi, meló, mango, préssec, suc de taronja i pitahaya –procedent d'Amèrica i ben dolça. Però això no és tot, ja que les flors són les que posaran el toc final a aquesta refrescant macedònia d'estiu. N'hi afegireu de tres plantes diferents: de saüc, de gardènia i de passionera.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: