ADRIÁN ROQUE
20/02/2024Si bé la paraula 'quaresma' prové del llatí 'quarantena' i designa els 40 dies en què els cristians es preparen per celebrar la resurrecció de Crist el dia de Pasqua, no cal ser cristià (ni tan sols religiós) per recordar que en aquesta temporada el producte que no pot faltar és el bunyol. Recordeu l'aroma tan carismàtica que hi havia a la cuina de casa quan la iaia feia bunyols? Aromes de vi blanc, cítric ratllat i l'inconfusible anís... I així també ens venen els records d'aquelles taules plenes de plats curulls fins al sostre de bunyols, tots amb una forma, una mida i un pes diferents, però, això sí, amb un regust dolç i deliciós de festa.
Però, què en feien, les iaies, d'aquesta massa? Més bunyols? D'alguna manera sempre passa el mateix. Quan arriba la tardor, i la iaia fa panellets, és igual que digui "aquest any en faré menys", perquè sabem que, tant sí com no, tindrem panellets a casa fins ben entrat el desembre! I diu la llegenda que, de torrons, n'hi ha a les cases fins que arriba el juny, amb el pretext que mai no n'hi hagi pocs per Nadal... I després n'hi ha durant mesos als armaris de les cuines d'arreu.
Doncs amb els bunyols passa alguna cosa semblant. Per això, us volem aportar solucions ben pràctiques: quatre receptes perquè aprofiteu la massa restant i feu altres varietats de bunyols! Endavant!
Bunyols de bacallà i all negre
Tant és què en feu, cuinar bacallà sempre és un encert! El trobareu segur en croquetes, en empanades, en xurros... I ara, també, en una recepta deliciosa de bunyols, barrejat amb una crema d'all negre sorprenent. Gaudiu-ne!
Bunyols de carbassó
Voleu una recepta ràpida i senzilla per fer en menys de 20 minuts? Compteu que ja teniu la massa dels bunyols de quaresma feta! Per tant, per fer aquesta recepta només us caldrà rentar bé el carbassó i ratllar-lo! Afegiu-lo a la massa i amaniu-ho amb julivert, hi queda perfecte!
Bunyols de carbassa Gemma Clofent
Del carbassó a la carbassa, del salat al toc dolç! Proveu de fer aquesta versió de bunyols i no us en penedireu. Si bé no són els típics de la quaresma, hem de saber aprofitar els productes que ja coneixem i provar coses noves (encara més, si la recepta és de Gemma Clofent; què us pot sortir malament?).
Bunyols de poma
Acabem aquesta llista amb uns bunyols que, tot i sortir de la norma, tenen el segell 'tradicional' al nostre web! La poma, sobretot la Golden, permet que aquesta recepta us quedi deliciosa i us faci sortir del sabor convencional del mes de març!
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: