Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Ruta turística a través del vi

Una passejada virtual per tastar 10 referències vinícoles

12/08/2020

Viatgem per diferents territoris per descobrir vins idonis per als àpats d'estiu. Un recorregut virtual i gustatiu per fer enoturisme sense sortir de casa.

01 Ibizkus blanc

Ibizkus blanc

Ibizkus, el caràcter mediterrani d'Eivissa

Amb el mar de fons i una aposta per conservar la biodiversitat de l'illa, Ibizkus produeix des de fa uns quants anys vins amb varietats autòctones, frescos i amb caràcter mediterrani, com aquest vi blanc, en què la malvasia eivissenca és la varietat principal. Amb notes cítriques, records de gingebre i de fruita blanca, és un vi per combinar amb plats de peix i arrossos. Aquests anys, el celler ha recuperat la meitat de les vinyes eivissenques localitzades en parcel·les petites, sobretot a l'oest de l'illa.

Celler Ibizkus. VT Eivissa. Preu: 18,50 €.

02 El Templari 2018

El Templari 2018

El Templari de la Terra Alta

Bàrbara Forés produeix una nova versió del vi El Templari, elaborat únicament amb morenillo, una varietat autòctona recuperada. El celler de Gandesa, adscrit a la DO Terra Alta i de producció ecològica, presenta el primer monovarietal d'aquest raïm sota un nom que vol retre homenatge als cavallers templers que, a la zona, van ajudar a recuperar el conreu de la vinya i el consum de vi a l'edat mitjana. El Templari és un vi vermell de la collita 2018, amb nou mesos de criança en gerres de fang.

Celler Bàrbara Forés. DO Terra Alta. Preu: 15 €.

03 Clunia Albillo

Clunia Albillo

Un Albillo d'altura a Castella i Lleó

A la Finca Bocigas, a mil metres per sobre del nivell del mar, hi ha la vinya de picapoll (una varietat autòctona), l'única de vi blanc del celler Clunia, a Burgos (Castella i Lleó). Malgrat les condicions climatològiques adverses (un clima extrem i sòls arenosos), el Clunia Albillo és un monovarietal blanc fi, fresc, aromàtic i complex. Un blanc de matisos aromàtics afruitats (albercoc, pinya, aranja), notes de flors blanques i notes d'herbes. Les aromes subtils de fermentació i criança en bóta li atorguen frescor i una gran complexitat.

Bodega Clunia. VT Castella i Lleó. Preu: 15 €.

04 Matís

Matís

Un Matís de futur al Bages

El celler Abadal presenta un nou vi, reflex de tots els matisos del Bages. Un negre del 2017 que fusiona el caràcter de les varietats autòctones –com el mandó, un raïm històric recuperat– amb la potència i estructura de les varietats internacionals cabernet sauvignon i merlot, molt ben arrelades a la zona. Matís s'orienta en una línia de vins de futur més frescos i adaptats al canvi climàtic per la seva maduració tardana. Amb una criança de 10 mesos en bóta de roure, és un vi llarg i fresc, ideal per tastar amb unes costelles amb bolets o un magret d'ànec.

Celler Abadal. DO Pla de Bages. Preu: 11,50 €.

05 Albret

Albret

'La viña de mi madre' a Navarra

Un vi molt especial, fruit de la vinya que va pertànyer i conrear la mare de l'enòleg d'aquest celler de Navarra i abans la mare de la seva mare. És un cabernet sauvignon, amb un toc de merlot, del 2015, amb 21 mesos de criança en bóta de roure francès. Suau i molt expressiu, té aromes i sabors afruitats i de fusta perfectament integrats, que el converteixen en un vi negre complex i interessant. Adequat per maridar amb patés i formatge, plats de caça menors, carn a la graella i el tradicional cochinillo lechal.

Cellers Finca Albret. DO Navarra. Preu: 24 €.

06 Legaris sauvignon blanc

Legaris sauvignon blanc

Legaris, un estiu diferent a Valladolid

Amb una clara aposta per l'enoturisme i amb disseny de l'arquitecte Domingo Triay, el celler Legaris explora noves possibilitats de la DO Rueda amb un nou vi, ideal per als dies de calor. Es tracta d'un monovarietal de sauvignon blanc en una DO castellanolleonesa en què la varietat autòctona verdejo és la reina. Aquest Legaris blanc 2019 prové de vinyes plantades fa 20 anys a 750 metres d'altura, a la zona de Valladolid. És un bon vi per acompanyar plats de peix i marisc, arròs i pasta, però també per a un aperitiu en un estiu atípic en què sembla que es faran menys viatges llargs. 

Legaris. DO Rueda. Preu: 7,95 €.

07 Gargalo Godello 2019

Gargalo Godello 2019

Godello, un vi ple de moda a Galícia

El celler Gargalo és el projecte familiar que el dissenyador de moda Roberto Verino va fundar, el 1998, a la DO Monterrei (Ourense), amb la idea d'elaborar vins que transmetessin el seu origen a la copa. El Godello 2019 és un vi complex i aromàtic, amb tocs de mel i fruita seca i amb un paladar sumptuós, en què predominen els tocs cítrics. El nom d'aquesta varietat de raïm respon a la paraula gallega que denomina la gola d'aigua del riu Támega, batejada així per les legions romanes que van plantar-hi els primers ceps i van construir els primers cups. 

Bodegas Riojanas. DO Monterrei. Preu: 12,50 €.

08 L'Amic

L'Amic

L'Amic del Montsant

Situat a la rodalia de Marçà, a prop de Falset, Bell Cros està en fase de creixement i de conversió en vinyes ecològiques. L'Amic és un rosat de garnatxa negra que cal compartir, asseguts còmodament en un entorn tranquil o en un lloc animat i veient passar la gent. Poseu el vi en una glaçonera i gaudiu-lo a poc a poc. Aromàticament fresc amb notes cítriques i afruitades, amb matisos anisats combina bé amb peix, marisc, carns blanques, amanides (sense vinagre), pasta i arròs.

Celler Bell Cros. DO Montsant. Preu: 12 €.

09 Viña Albina

Viña Albina

Un Viña Albina diferent a Rueda

El primer monovarietal de verdejo de Viña Albina, un dels noms més antics del món del vi (des del 1901), arriba amb una ampolla amb etiqueta de colors alegres per anticipar-ne el contingut: un vi fresc, informal i amb la gràcia de l'acidesa típica d'aquesta varietat de raïm. En boca és una explosió de fruita blanca fresca, fruita tropical i aromes de fonoll i camamilla. Un vi blanc fresc, equilibrat i de paladar llarg, que podreu maridar fàcilment amb fumats, formatge fresc, sushi i pernill ibèric.

Bodegas Riojanas. DO Rueda. Preu: 6,75 €.

10 Vinyarets blanc

Vinyarets blanc

Vinyarets, vi de paisatge del Penedès

El nou vi blanc Vinyarets, elaborat amb xarel·lo –el raïm insígnia de la zona–, forma part d'una col·lecció de vins de paisatge dels cellers Torres que mostra la diversitat i el patrimoni vitivinícola del Penedès, als quals vol retre homenatge. Aquest monovarietal ecològic de l'anyada 2019 es presenta com un vi amable, d'estil modern, amb una gran intensitat aromàtica i molt fresc. Amb una textura i una complexitat agradables, també destaca per una acidesa marcada en boca, que dóna lloc a notes cítriques, florals i especiades.

Família Torres. DO Penedès. Preu: 12 €.

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 
Portada Cuina 284

ARRODONEIX ELS TEUS PLATS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Marc Pérez i Tania Doblas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: