És un dels productes derivats del porc més consumits i que ofereix més possibilitats: forma part d'aperitius, d'amanides i de tota mena d'entrepans. Però, sabem com ha de ser un pernil cuit de primera qualitat?
El pernil cuit, elaborat amb la cuixa de darrere del porc, només pot ser de categoria extra o primera. Hi ha variants de menys qualitat (com ara l'espatlla cuita o l'embotit) i per saber com podem triar el millor, només cal que prengueu nota d'aquests consells:
- S'han de poder diferenciar els músculs de la peça, així com les vetes de greix i les diferents tonalitats de la carn cuita.
- La textura ha de ser lleugerament fibrosa, però mai esponjosa ni gomosa.
- Les llesques no han de ser gaire consistents. Si s'estiren, s'han de desfer en diferents trossos, seguint les delimitacions dels músculs.
- La textura no ha de ser humida; si ho és, probablement s'ha afegit un excés d'aigua a la carn.
- El sabor ha de ser el natural i suau de la carn: desconfieu si és gaire potent, ja que pot tenir aromes afegides.
I recordeu que, abans d'arribar a la cuina, només cal seguir una pauta de conservació: quan s'obri el pernil envasat al buit o se'n compri a granel, cal conservar-lo en fred immediatament, ben tapat, i consumir-lo, preferentment, en un parell de dies.
Tot això ho trobareu al pernil cuit La Selva, que elabora el pernil seguint la tradició i garantint-ne tota la qualitat. Si voleu conèixer tota la varietat de productes de La Selva, podeu visitar www.laselva.es.