Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Sis maneres de cuinar ous

Amb un únic ingredient fareu meravelles

CUINA.CAT

13/01/2020

Els ous són ingredients molt versàtils, no només perquè podem trobar-los a moltes receptes, sinó perquè per si sols poden donar lloc a molts plats. Com? Cuinant-los de manera diferent. 

01 Ou passat per aigua

Ou passat per aigua

Ou passat per aigua

El rovell és de color taronja viu i líquid i la clara és tova i tremolosa. Normalment es posa sobre una copa especial i es va pelant progressivament mentre es menja, sucant-hi pa. Per fer-lo s'ha de posar una cassoleta amb aigua a escalfar i quan aquesta bull, es posa l'ou i es cou entre 3 i 4 minuts. La cocció és ràpida i el consum també ho ha de ser, ja que no es pot conservar perquè té més tendència a contaminar-se amb salmonel·la.

02 Ou dur

Ou dur

Ou dur

El rovell és groc pàl·lid i tant aquest com la clara estan ben quallats. Sol acompanyar altres elaboracions, com l'ensalada russa o entrepans, o bé es menja farcit, però també és comú menjar-lo per si sol amanit amb oli i sal. Per cuinar-lo cal posar-lo dins d'un cassó amb aigua i un raig de vinagre al foc i, quan arrenqui el bull, esperar entre 7 i 10 minuts. Si no el consumiu al moment, el podeu conservar a la nevera fins a un màxim de 24 hores. 

03 Ou escalfat

Ou escalfat

Ou escalfat

És més conegut com a 'poché', el seu nom original francès. Té una forma plana i arrodonida, la clara embolcalla el rovell, de manera que aquest queda cobert d'una textura molt fina que fàcilment es talla i descobreix un rovell líquid. Per cuinar-lo poseu aigua bullent amb sal i vinagre, i, a partir d'aquí, hi ha dues opcions, principalment: o remeneu bé l'aigua amb una cullera fins que l'aigua estigui en moviment i hi aboqueu l'ou obert perquè s'embolcalli sobre si mateix, o bé, si voleu una opció més senzilla, col·loqueu paper film sobre un pot, pinteu-lo amb una mica d'oli d'oliva, obriu l'ou a dins i tanqueu el paper film amb un nus amb un fil i submergiu-lo en l'aigua. Espereu cinc minuts en ambdós casos.

04 Ou ferrat

Ou ferrat

Ou ferrat

Aquest és per a molts la manera de menjar ou preferida. La clara queda estesa i a sobre hi trobem el rovell cuit per fora i líquid per dins. Sovint per menjar-lo s'hi suca pa. Potser explicar com fer-ne és inecessari, ja que tal com diu la cita si "no saps ni fer un ou ferrat" és que no saps el més bàsic, però no subestimeu aquest plat, que configura l'arròs a la cubana, ja que fer-lo perfecte no és gens fàcil. Si voleu que el rovell estigui al punt i que la clara tingui punteta, poseu abundant oli a la paella, deixeu que s'escalfi abans de tirar-hi l'ou i mentre es vagi coent aneu-li posant oli calent a sobre.

 

 

05 Truita a la francesa

Truita a la francesa

Truita a la francesa

La clara i l'ou estan integrats en una massa de color groc clar molt esponjosa. Per fer-la es necessiten dos ous (com a mínim), s'aboquen dins d'un plat fondo, s'hi posa sal i es baten amb una forquilla o batedora manual. A la paella s'hi posa un raig d'oli i quan està calent s'hi aboca la mescla i s'espera que qualli, es gira amb una espàtula perquè es faci per tots costats i es doblega perquè quedi més gruixuda i forta. Saber-ne fer és la base per després poder cuinar una truita de patates, de carbassó, espinacs, espàrrecs, carxofes o de molts altres ingredients!

06 Remenat d'ous

Remenat d'ous

Remenat d'ous

A simple vista sembla una truita francesa trossejada, té una textura més granulosa i és menys daurat. Per fer el remenat s'obren dos ous en un plat fondo i s'hi posa sal, es posa una paella al foc amb un raig d'oli i abans que estigui massa calent, s'hi aboquen els ous, i a partir d'aquí s'agafa una llengüeta o un utensili que no ratlli la paella i, tal com el seu nom indica, no es deixa de remenar fins que estigui quallat. En aquest moment ja es podrà treure. És comú afegir altres ingredients mentre es fa el remenat com tomàquet fregit, bolets o ceba.

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: