POL MARTÍN DE HARO
18/06/2021La gastronomia japonesa ens fascina. Diversa i plena de color i sabor, ofereix plats que poden resultar menys coneguts a la nostra cultura, com el chirashi o el dashi, que sens dubte mereixen una oportunitat. És per això que al CUINA us oferim el nostre TOP 10 de plats japonesos, entre els quals ja us avancem que hi ha diverses peces de sushi, un dels productes més icònics del país del sol naixent.
Maki de cranc i remolatxa Becky Lawton
Heu vist mai sushi de color porpra? Amb aquesta recepta preparareu uns elaborats makis de cranc i remolatxa amb alga nori, sèsam i cogombre. I és que el color l'obtindrà quan ratlleu una remolatxa i la barregeu amb l'arròs, ja que, com és habitual al Japó, haureu de macerar primer amb vinagre, sal i sucre. També haureu de tallar tots els ingredients a bastons de manera que pugueu farcir el maki. Serviu-los acompanyats d'una mica de salsa de soja i a gaudir-ne!
'Zoodles' de kombu i daikon amb alvocat i sèsam
Les algues ens han obert un nou camp en la gastronomia. Gràcies als japonesos, els catalans hi hem entrat de puntetes. Però encara hem de descobrir les seves millors aptituds, tant culinàries com gustatives. Per bé que hi ha qui les anomena les verdures del mar, potser és millor fer-les servir com un condiment, com si es tractés d'una espècie o una herba aromàtica. Per a aquesta recepta refrescant, donareu forma de fideu a l'alga kombu i l'amanireu amb una vinagreta de llima, gingebre, sèsam, sucre i vinagre d'arròs. Tota una combinació de sabors que trobarà l'equilibri perfecte per potenciar el gust de les algues junt amb la cremositat de l'alvocat, que afegireu a daus amb una mica de sèsam torrat. Espectacular!
'Ton-katsu', porc arrebossat Becky Lawton
Unes costelles de porc ben cruixents que arrebossareu en panko, el pa japonès per excel·lència quan es tracta d'arrebossar. Les acompanyareu de col tallada molt fina i unes rodanxes de tomàquet. Amaniu-ho amb oli de sèsam i vinagre d'arròs. Pel que fa a la carn, un cop fregida, podeu sucar-la en una salsa de Worchester i quètxup, l'equilibri perfecte entre dolç i salat. Si les voleu presentar de la manera més tradicional, al Japó serveixen el ton-katsu tallat a tires, per facilitar-ne el consum. La carn davant i l'amanida, en una muntanyeta, al darrere.
Amanida records del Japó
La recepta de la xef Montse Estruch us proposa un plat oriental diferent, refrescant i molt variat. Arròs, alvocat, papaia o tonyina crua seran alguns dels ingredients que formen part d'aquesta amanida. De fet, la tonyina ha estat durant segles un aliment destacat en la dieta japonesa, tenint en compte les moltes propietats beneficioses que té per a la salut. En la seva composició, destaca la presència d'àcids grassos omega-3.
Daifuku mochi
Una de les nostres postres preferides. Esponjós i saborós, el mochi s'elabora amb una pasta d'arròs i està farcit d'allò que més us agradi. Tradicionalment es preparen d'anko, una pasta dolça de mongeta vermella, encara que avui en dia n'hi ha de 'cheese cake', de vainilla, de xocolata, etc. Gemma Clofent us proposa preparar-ne de coco i te matxa. Són fàcils d'elaborar i no necessitareu forn. Us hi atreviu?
Sushi
El futomaki és una varietat de sushi que és més gruixuda que l'habitual, ja que és un rotlle considerablement gros d'arròs i alga. De fet, 'futoi' significa 'gas' en japonès. En qualsevol cas, aquest futomaki estarà farcit d'arròs, cogombre ratllat, cranc i ceba cruixent. Si us agrada el picant i voleu seguir la tradició nipona, quan prepareu els rotlles barregeu l'arròs amb una capa de wasabi. Només us faltarà la soja per acompanyar-lo.
Dorayaki de Sakura Becky Lawton
Diu la llegenda que el seu origen es remunta a temps dels samurais, però a alguns de nosaltres ens va arribar gràcies als dibuixos animats d'en Doraemon.Aquestes postres consisteixen en dues capes de pa de pessic d'ous, sucre, mel i farina fluixa. Se solen menjar farcides de xocolata o danko (mongeta vermella), però al CUINA us proposem el dorayaki de Sakura o 'cirera' en japonès. Unes postres ben dolces per a un berenar especial que us transportarà directament al país del sol naixent.
Dashi tradicional Becky Lawton
Carme Ruscalleda us proposa aquest brou tradicional japonès fàcil de preparar, fet amb alga kombu –una de les més riques en proteïnes, vitamines i minerals– i katsuobushi –bonítol assecat i tallat molt fi, de venda en establiments orientals. Un brou diferent, molt saborós i amb un producte que, malgrat que sigui poc comú a la nostra gastronomia, val la pena conèixer.
Sushi de pastanaga amb xiitake i crema d''umeboshi' / Becky Lawton Becky Lawton
Si sou vegans i busqueu alternatives al maki de cogombre o alvocat, no busqueu més i tasteu el sushi de pastanaga amb crema d'umeboshi i xiitake, bolet de la família de les marasmiàcies, originari d’Orient, on és conegut i consumit des de fa dos mil·lennis, i conreat sobre troncs o serradures. Una particularitat fa interessant aquest bolet, que és el segon més consumit del món, darrere del xampinyó: suporta l’assecat i la conservació. Trigareu una mica a fer-lo, però valdrà la pena.
Pa de pessic 'castella' de te matxa Becky Lawton
El pa de pessic 'castella' és una especialitat de Nagasaki, al Japó, i el nom fa referència a la capsa de fusta on es posen els ingredients i en què es cou el pastís. Se sol servir a les cafeteries japoneses amb un te ben calent. El pa de pessic s'elabora amb farina fluixa, mel, sucre, aigua, ous i te matxa, que li aportarà el sabor i el color verd característic del pastís. No us el podeu perdre!
'Chirashi', arròs amb crudités Maria Ángeles Torres
Considerat el precursor del 'poke bowl', aquest plat japonès, per a aquells que no dominin l'art de muntatge del sushi, consisteix a posar en un bol arròs macerat en vinagre i sucre de canya amb diferents acompanyaments vegetals o crudités. Per a aquesta recepta vegana us recomanem que hi afegiu alvocat, edamame, col –tant llombarda com blanca–, algues, pastanaga i uns trossos de tofu –si pot ser, fumat amb llavors. Empolseu-ho amb llavors de sèsam i una juliana d'algues. Que aprofiti!
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: