El Tête de Moine AOP és un formatge suís que, pel format en el qual es consumeix –la flor– i el ritual de preparació associat –l'ús de la 'girolle'– ens transporta a un altre ambient. A més, té una gran intensitat de sabor de fruita seca torrada amb notes làctiques i fins i tot matisos afruitats i especiats, com la nou moscada, i una textura sedosa i cremosa en fondre's a la boca. La 'girolle' és un estri petit que permet tallar el formatge amb més facilitat i obtenir unes petites i atractives flors que recorden la flor del clavell.
Tota aquesta mescla de sabors, olors, preparació i format ens connecta amb els Alps suïssos. Si volem potenciar aquest moment de desconnexió, un vi blanc com els elaborats al país centreeuropeu amb raïm 'chasselas' –que solen ser frescos i afruitats– és ideal, encara que també es pot acompanyar amb vins blancs com el verdejo o els gallecs tipus albariño o un malvasia.
Un suís sense gluten ni lactosa
El Tête de Moine AOP és un formatge suís que elaboraven els monjos de l'abadia de Bellelay fa més de vuit segles i que, actualment, es produeix en menys de deu formatgeries de les regions muntanyenques del Jura i el Jura de Berna, amb llet crua de vaques alimentades amb pastura i fenc i sense additius. És ric en proteïnes i minerals i no conté gluten ni lactosa.
En definitiva, és un formatge per desconnectar de l'estrès i de la rutina, per parar-se a menjar i gaudir del moment. Un formatge que pot convertir qualsevol ocasió en única per la riquesa del seu sabor i pel tall tan original que té en forma de flor.