El 15 de juny, El Bulli 1846 obrirà les portes per primera vegada. Serà el primer restaurant del món convertit en museu. Un espai únic, ubicat a la mítica cala Montjoi, al Parc Natural de Cap de Creus, creat i pensat per salvaguardar el llegat d'El Bulli, promoure l'actitud innovadora i generar contingut de qualitat per a l'educació i l'autoaprenentatge de la restauració gastronòmica.
Ja es poden comprar les entrades del museu a través del web i es podrà visitar durant tres mesos, del 15 de juny al 16 de setembre.
4.000 metres quadrats
El Bulli 1846 comprèn un espai de prop de quatre mil metres quadrats (2.500 m2 exteriors i 1.300 m2 a l'interior) a través dels quals es proposa un recorregut que porta a reflexionar sobre la gastronomia i la innovació, retre homenatge a tots els bullinians i explicar la història d'El Bulli com a empresa i tots els projectes que duu a terme El Bulli Foundation, entre els quals hi ha la Bullipèdia i El Bulli ADN.
Per a Ferran Adrià, 'alma mater' del projecte i qui va convertir El Bulli en el millor restaurant del món, El Bulli 1846 "pretén salvaguardar el llegat d'El Bulli i, sobretot, que les persones que no van venir, però també les que van venir, puguin comprendre què va passar aquí, com ho vam fer perquè El Bulli fos El Bulli".
Les instal·lacions
Al llarg de seixanta-nou instal·lacions artístiques, conceptuals i audiovisuals, el museu posa a disposició del visitant tots els recursos per entendre per què El Bulli va ser El Bulli i va canviar el paradigma de la gastronomia mundial. A més, explica, amb diversos dels projectes que lidera la fundació, per què El Bulli continua sent viu i com, més enllà del passat, mira cap al futur per continuar fent història.
En accedir a l'edifici històric que va albergar El Bulli durant cinquanta anys (i que s'ha conservat íntegrament), el visitant llegirà "crear és no copiar", una frase que dona sentit a tot allò que trobareu dins de l'icònic espai que allotjava el restaurant més influent del món.
Una visita doble
Ferran Adrià reconeix que en aquesta nova etapa hi ha dues visites possibles: "La del que ja va estar al menjador del restaurant i que s'emocionarà amb aquesta visita perquè li vindran records, i la de la gent que no hi va ser mai, que ho viurà d'una altra manera, molt bonica i especial". I afegeix: "Es podrà menjar? No, sinó seria un restaurant. El nostre lema és menjar coneixement, crec que és una metàfora molt bonica per explicar el que un es trobarà a El Bulli 1846".
La sala és un altre dels escenaris de la visita, amb tots els elements originals al mateix lloc i que permetrà tornar a viure un servei al menjador d'El Bulli. Igual que la cuina, on Ferran Adrià, Juli Soler i l'equip creatiu van concebre les 1.846 elaboracions finals i que permetrà comprendre millor el sistema de planificació, organització i funcionament d'un restaurant gastronòmic, amb la recreació de 28 plats icònics d'El Bulli.
El Bulli 1846 disposa d'aparcament propi, tot i que promou l'accés al recinte mitjançant un minibús exclusiu del museu, des de Roses, per reduir l'impacte de la mobilitat generada per les visites particulars amb cotxe.