És fruit de l’encreuament natural entre un blat dur i un ordi silvestre, i algunes fleques ja en venen pa
pans de tritordeum
“Té una aroma cremosa i agradable, diferent de la del blat comú.” Últimament les fleques s’han posat les piles i dels obradors d’arreu de Catalunya surten pans de tota mena. La varietat no és només en formes i noms, sinó també en els ingredients que acompanyen la farina, de manera que s’obtenen pans d’olives, de fruits secs, de cereals, de xocolata o de bolets, entre altres possibilitats. La diversitat també ha arribat al cereal d’origen de la farina, fet que ha dut als mostradors els pans d’espelta, de sègol o de blat del cor (kamut). I des de fa poques setmanes s’hi suma el tritordeum, un nou cereal que neix de l’encreuament natural entre un blat dur i un ordi silvestre.
Durant la presentació en societat de la nova troballa, els forners i el cuiner de Barcelona que s’han estrenat en l’ús de la farina de tritordeum en van destacar el bon gust que deixa al paladar. Joan Anton Ribas (Cruixent), Eduard Crespo (Balmes), Jaume Bertran (Mistral), Albert Davins (Enrich) i Josep Maria Freixa (Freixa Tradició) han estat els primers a constatar els bons resultats d’aquest nou cereal, més ric en nutrients que el blat convencional i amb un índex de gluten tan baix com el blat del cor, cosa que el fa apte per a persones amb intolerància al blat (però no per als celíacs).
30 anys de recerca
El tritordeum ha estat el fruit de 30 anys de feina d’Antonio Martín, professor de l’Instituto de Agricultura Sostenible de Còrdova, adherit al CSIC (Centre Superior d’Investigacions Científiques), en col·laboració amb l’empresa catalana Agrasys. Neix de l’encreuament que l’expert va fer amb blat dur i un ordi silvestre originari de Xile, i, després d’anys de recerca per millorar el nou cereal resultant, sense manipulació genètica, a través de la selecció natural i l’encreuament, ara ja és a punt per comercialitzar-se com a nou aliment.
El sud d’Itàlia i Andalusia van ser les zones on es van conrear els primers camps de tritordeum, que ara també ha arribat a Castella i a Catalunya. I la farinera Roca d’Agramunt n’ha esdevingut la principal productora de farina.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia