La celebració de l’Onze de Setembre inspira pastissos, llaminadures, cerveses i menús especials
A la Diada de Catalunya no només la reivindicació, la festa i la política hi tenen cabuda; la gastronomia també està molt present durant aquest dia tan especial per a tots els catalans i catalanes. Per aquest motiu, diversos establiments han elaborat productes i menús especialment pensats per celebrar l’Onze de Setembre amb la panxa plena i el paladar content.
Pastís de la Diada
Es diu que el 8 de setembre de 1977, Josep Tarradellas, quan encara era a l’exili, va rebre la visita d’uns membres del Gremi de Pastisseria de Barcelona que li van regalar un pastís amb el dibuix de la senyera: el pastís de la Diada. El seu autor va ser el mestre pastisser de Badalona Miquel Comas i Figueras, que va aconseguir que aquest pastís es trobés a moltes pastisseries l’11 de setembre d’aquell any, encara quan la senyera era il·legal.
Aquest pastís ha arribat als nostres temps com una tradició ben dolça, per això moltes pastisseries preparen les seves versions per aquest dia tan assenyalat. Entre elles, la Pastisseria Grau l’ofereix cada any als seus obradors d’Esparreguera i Martorell, decorat amb les quatre barres i fet a base de nata, tòfona i una cobertura de gema. La Pastisseria Faixat Pujades aquest any l’ofereix amb la decoració de l’estelada: les quatre barres vermelles i l’estrella blava fetes de gelatina. La Pastisseria St. Roc també prepara la seva versió amb nata, tòfona i gema cremada i ofereix unes piruletes de xocolata amb el dibuix de la senyera.
Dolços i cervesa catalans GumiAnoles vol celebrar la Diada amb les llaminadures més catalanes: gominoles naturals ratllades fetes amb pinya i maduixa, reproduint la senyera. Estan elaborades a base de sucre biològic, aigua, gelatina i fruita i es poden adquirir amb tres envasos diferents segons els gustos: el pot normal (75 g), el pot de iogurt decorat amb un llaç de les quatre barres i l’estrella blava (80 g) i una capseta groga decorada amb quatre cordes vermelles (75 g).
Be Chocolat també presenta un dolç pensat especialment per aquest dia: la Piruleta de la Diada, una piruleta de xocolata amb el missatge “Feliç Diada”, una manera dolça i original de felicitar el dia.
A més, la cervesera Moritz se suma a la celebració de la Diada amb una edició especial de la seva cervesa perquè brindem aquest dia. La podreu aconseguir a la botiga M-Store de la Fàbrica Moritz, així com a bars i restaurants i a les cadenes d’alimentació Bon Preu i Esclat. L’edició especial consta d’una cistella amb quatre ampolles.
Menú especial Sergi de Meià ha preparat per a l’Onze de Setembre un menú molt especial en el seu restaurant homònim a Barcelona, inspirat en la cuina del s. XVIII, concretament en l’any 1714. El menú està format per una coca de recapte, cebes farcides de Manresa, bacallà amb espinacs i ou dur, picadillo de xai i bunyols de cigrons amb crema catalana. El preu del menú és de 45 € i inclou vi, aigua, pa i cafè.
El restaurant Somiatruites d’Igualada ofereix un menú pensat especialment per a aquest dia amb el nom de Pícnic Meridiana, com una manera innovadora de participar a la Via Lliure de la Meridiana des dels fogons. Aquest és un menú per emportar-se creat pel xef David Andrés i que consta d'un entrant de tomàquet de Montserrat farcit de mató i alfàbrega, un segon a triar entre truita de la Diada d'escalivada, alfàbrega i ruca o hamburguesa de carn de botifarra de Calaf i, per postres, un iogurt de crema catalana i fruits vermells reproduint la senyera. Les persones que vulguin celebrar la Diada amb aquest àpat especial han de reservar el seu Pícnic Meridiana prèviament a l'e-mail reserva@somiatruites.eu o al telèfon 93 803 66 26 i el podran recollir durant el matí del divendres, a partir de les 10 h.
A més, el restaurant Mitja Galta també ha preparat un menú especial per a la Diada. El menú d'aquest restaurant barceloní consta d'un aperitiu de sorra d'olives, navalla i perles de vermut El Bandarra; de primer, amanida de verema amb raïm i sardina anxovada o empedrat d'escopinyes; de segon, fideuà amb escamarlans o fricandó de vedella, i, per postres, flam de Cacaolat amb crocant d'avellanes o tortell de la Diada. El preu és de 18 € i podeu reservar taula tel. 93 250 58 44 o a info@mitjagalta.cat.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia