'Culurgione' Getty Images
Hi deu haver algun racó d’Itàlia en què no hi hagi pasta? Segurament, no. En tot cas, Sardenya no n’és l’excepció. A l’illa hi trobareu els culurgiones o culunzones, uns raviolis farcits de formatge fresc o ricotta que es poden acompanyar amb espinacs o fulles de menta. El que no és opcional és la salsa que porten, feta amb carn o llegums.
També podeu tastar els nyoquis, anomenats malloredus o gnocchetti.
'Porceddu' Getty Images
El garrí d’aquest plat no pot pesar més de cinc quilograms. Tot i que es pot cuinar al forn, tradicionalment es preparava a l’interior d’un forat recobert de terra. Així ho feien els “pastors deshonestos”, anomenats així perquè robaven els porcells. El garrí es trosseja en dues parts i es pot fer de tres maneres: marinat o en unes broquetes sobre un foc de murta, una planta molt aromàtica que és la base d’un dels licors de l’illa. Marinat es pot preparar amb su filly’e ferru, la grappa local, o amb aigua, sal, llorer, pebre, all i murta. Vosaltres trieu.
Mustela
És un pernil salat i assecat, cuit en una paella i tallat molt fi. És de producció artesanal.
Pa 'carasau' Getty Images
Un dels pans típics és l’anomenat carasau -també anomenat pa de paper de música-, que els pastors s’emportaven a la muntanya durant la transhumància. Fet amb molt poca massa mare, es menja sec o mullat. També se serveix com a aperitiu, acompanyat d’un got de vi i torrat al forn amb oli d’oliva i sal.
Un altre pa típic és la stesa, semblant al carasau però menys sec. Se l’emportaven al camp els camperols, ben embolcallat, de manera que es conservava fresc durant una setmana.
Seada, un dolç recobert de mel Getty Images
N’hi ha moltíssims! Els més populars són les seadas, uns pastissets de formatge fresc i mel i els sospirs d’Ozieri, uns bombons de pasta d’ametlles. Però en teniu més. Anoteu-vos aquests noms i busqueu-los a l’illa: bianchini, canestrelli cattas, copulettas, papassinos, ziddinis, pardulas, pirichittus o zippulas.
Vermentino di Gallura
Com en el cas dels dolços, els vins donarien per fer-ne un article a part. Els més coneguts són la vernaccia, un vi sec i fort de 15 graus; el Vermentino di Gallura, blanc, o els Rosso di Mamoiada i el Cannonau, dos vins rosats ideals per acompanyar els rostits o qualsevol plat de carn.
L'Alguer
La revista SÀPIENS i l'agència Tarannà organitzen dos viatges a Sardenya. El primer serà del 26 al 29 de setembre i, el segon, de l'1 al 4 d'octubre. Les inscripcions es poden fer del 14 de juliol a les 12 h al 21 de juliol. A sapiens.cat/viatges en teniu tota la informació.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: