El xef de Can Fabes és el mestre de cerimònies de tres tallers organitzats per Woki Organic Market
Un periodista italià, un empresari argentí i un cuiner català protagonitzen aquesta aventura. L’italià va tenir una idea i els altres dos hi van posar, respectivament, el local i l’experiència. La proposta consistia a demostrar que la cuina ecològica no necessàriament havia de ser cara ni extravagant, premissa que va seduir els dos implicats, Guido Weinberg, copropietari de Woki Organic Market, i Xavier Pellicer, xef de Can Fabes. I així és com el dilluns 23 de gener es va celebrar el primer dels tres tallers d’ecotapes dirigits pel cuiner amb dues estrelles Michelin i amb el grup d’establiments ecològics barceloní.
La cita va convocar una trentena llarga de persones. Diversitat d’edats, de procedències i de professions, força ulleres grosses de pasta, vestuari ‘retro’ i estómacs buits. És el que té assistir a un acte gastronòmic sense pagar; l’apetència esdevé una fam que devora tot allò que se li planta al davant, sense fer compliments i capaç d’etzibar cops de colze si cal.
“Enmig de la contaminació de la ciutat, trobar un espai així era una oportunitat que no podia deixar passar.” Pellicer, acostumat des de fa un any al dia a dia més pausat de Sant Celoni, en contacte directe amb els productors que abasteixen el rebost de la seva cuina i convertit en gran defensor de l’agricultura biodinàmica (el pas següent de l’agricultura ecològica), va trobar en Woki Organic Market l’excusa perfecta per baixar unes hores a Barcelona. I l’establiment va trobar en Pellicer un nom de l’alta gastronomia catalana “molt proper als nostres objectius de la cuina de producte, ecològica i de proximitat”, explica Weinberg. “Les ecotapes neixen de la voluntat d’oferir quelcom nou dins l’oferta del nostre local i reforçar la idea que també som un restaurant de nit”, afegeix l’empresari.
Un tast per fer gana
Les properes sessions tenen lloc els dies 6 i 20 de febrer a les 19.30 h, i cal inscriure-s’hi prèviament enviant un correu electrònic a info@wokimarket.com. Però cal que els aspirants sàpiguen que més que un taller es tracta d’una degustació. Xavier Pellicer ha preparat una desena de tapes, elaborades només amb productes ecològics que es poden adquirir a la botiga-restaurant, que els participants tasten mentre passegen d’un mostrador temàtic a l’altre del Woki. A la zona d’amanides es pot degustar un premsat de col amb cansalada i oli de tòfona, cuscús blanc de coliflor romanesco amb aroma de gingebre, ceba caramel·litzada i pinyons, crema de nyàmeres i oli de romaní, escarola a la brasa amb mel d’eucaliptus, o pèsols ofegats amb bacallà i tòfona. Al taulell de pasta, ravioli de gorgonzola i pera amb salsa de Marsala, ravioli de carbassa amb gruyère i crema anglesa de carbassa, o una pizzeta d’albergínia fumada i salmó. Una broqueta de filet amb calçots i salsa bearnesa omple el mostrador de carns, i una pasta fresca amb soja, alls tendres, gírgoles i oli de sèsam, l’àrea dels wok.
Deu tastets que substitueixen un àpat i que els assistents poden assaborir mentre interroguen el xef, proper i encantat d’explicar la seva visió de la cuina. I entre tapa i tapa, també es pot fer la compra de la setmana o endur-se una mica de pa, ara de la fleca Barcelona-Reykjavík i amb algun testimoni del forn Baluard.