La castanya és un producte de temporada molt popular a Catalunya que sobretot és menja torrat, però és molt versàtil, ja que també existeixen altres plats típics i elaboracions en la nostra cuina que l'empren:
- Són ideals per acompanyar un guisadet de costella de porc, arròs de salsitxes i bolets, peus de porc amb castanyes, ànec amb prunes i castanyes o el platillo de naps, castanyes i menuts d’ànec.
- Bullides i pelades les podeu utilitzar per fer una bona escudella, un puré o una una crema de bolets: li donareu un canvi de rumb.
Després de diversos estudis, s'ha confirmat que la castanya es considera una fruita seca atípica: conté un 50% de contingut d’aigua i és menys calòrica.
- Poc calòrica: 100 g/165 kcal, una xifra molt inferior, per exemple, que la de l’ametlla torrada (621 kcal)
- Pobra en proteïna: 2 g/100 g. L’ametlla torrada, en canvi, en conté 21,2 g. Tot i que en té més que la fruita fresca i una quantitat similar a verdures i hortalisses.
- Baixa en greixos: 2,2 g/100 g, si el comparem amb l’ametlla (7 g) o el plàtan (20,8 g), una de les fruites fresques que en té més.
- Molta fibra: 5,5%, el doble que una fruita fresca, que no passa el 2,5%, i menys que l’ametlla torrada (7,5%).
- Bon contingut en calci: 145 mg/100 g, semblant a les bledes i els espinacs.
- Rica en magnesi: molt baixa en potassi i amb un alt contingut d’àcid fòlic.