La cirera és una fruita històrica que ha sigut cultivada i tastada per desenes de civilitzacions, perquè el seu sabor ha fascinat milions de persones. Més enllà del gust, aquestes perles de dolçor tenen moltes propietats i aporten beneficis que fan que en vulguem consumir moltes. No obstant això, cal tenir en compte com es mengen, ja que poden tenir efectes que empitjoren el nostre organisme.
Beneficis per a l'organisme:
- Antioxidants: les cireres, com bé ho indica el seu color intens, contenen un tipus de antioxidant que afecta positivament el col·lagen i l'elastina de les articulacions. D'aquesta manera, es manté l'elasticitat i funcionalitat de les venes i artèries. Fins i tot hi ha estudis que afirmen que el consum de cireres podria endarrerir l'aparició de l'arterioesclerosi.
- Elasticitat a la pell: les seves propietats no incideixen només en les venes, sinó que també s'expandeix fins a les capes més externes del cos humà. Les cireres ajuden a mantenir les funcions protectores de la pell davant agressions externes.
- Antiinflamatòries: un altre dels seus antioxidants ajuda a bloquejar uns enzims que intervenen en l'aparició de la inflamació i el dolor. En altres paraules, prevenen aquest mal.
- Naturalesa tèrmica: les cireres són calorífiques i contribueixen a augmentar l'energia vital de l'organisme. D'aquesta manera, són molt beneficioses per tractar les condicions de fred patològic tals com les persones fredoliques, amb fred a les mans, amb la llengua blanquinosa, amb tendència a tenir diarrees, etc.
Efectes negatius:
- Poden provocar problemes a les articulacions i als ronyons: contenen un element anomenat 'àcid oxàlic', que si s'ajunta amb altres minerals, com el calci, pot generar cristal·litzacions a les articulacions i càlculs a la vesícula biliar i al ronyó.
- Compte amb el pinyol!: la llavor de la cirera té unes substàncies que es transformen en cianur quan es digereixen. Si no es trenca l'os, no passarà res perquè l'expulsarem per la femta, però cal anar amb compte amb els productes que utilitzen el pinyol picat per potenciar el sabor, ja que pot arribar a ser tòxic per al cos.