Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Les varietats de mandarines

Una fruita amb una fragància captivadora de l'hivern

Mandariner

Mandariner Getty Images

Apreciat primer per les seves propietats aromàtiques, ornamentals i medicinals, que no pas per les culinàries, el germà petit dels cítrics va aterrar al nostre país després que ho fessin les taronges i llimones. De polpa dolça i sucosa, la flaire intensa i el color brillant és una recompensa per a tots els sentits. És una fruita idònia per als mandrosos, que abans de menjar una taronja sencera s'estimen més un fruit petit i que només necessita els dits per ser pelar i que, a més a més, no deixa anar suc.

El nom genèric de mandarina designa un gran nombre de varietats, siguin espontanis o produïts a centres experimentals amb la finalitat d'aconseguir arbres més productius i segons el gust del consumidor. Us en descrivim els principals grups varietals comestibles que trobem al mercat:

  • Mandarina comuna. És l'orgininària. Cada cop té menys presència al mercat. Té un aspecte una mica més bast que la clementina, i com que la flor pol·linitza fàcilment, acostuma a tenir moltes llavors.
  • Clementina. Per la seva qualitat, és la mandarina més cultivada actualment a la Mediterrània. De color i sabor intens, no conté pinyons i té una bona relació entre dolçor i acidesa. Conté més d'un 40% de suc i presenta poca fibra. Pel seu calibre, es ven més barata, però és la més bona. 
  • Satsuma. És més grossa que les anteriors i de color taronja menys intens. És de qualitat inferior i la producció és molt limitada a les nostres terres. Es pela amb facilitat, ja que la pell és gruixuda.
  • Altres varietats. La clemenvilla, fortune o mandarina nova no són mandarines, sinó encreuaments produïts en centres experimentals. Són més grosses, tenen més suc i no tenen pinyols. Maduren a finals de desembre, quan la clementina comença a anar a la baixa.

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: