Són petites, però valentes! Els antics maies, els asteques i els inques ja consumien llavors de xia, un ingredient que avui considerem un superaliment per les seves nombroses virtuts. Una aportació saludable i energètica!
Una llavor de l'Amèrica Central: la xia és la llavor de la 'Salvia hispanica', una planta de la família de la menta originària de Mèxic i Guatemala.
Sense gluten: les llavors de xia tenen un gust que pot recordar a la nou, i una cosa que cal tenir en compte és que no contenen gluten.
Una font important d'omega-3: la xia és una gran font d'àcids grassos omega-3, proteïnes i fibra. També té un gran nombre de vitamines i minerals.
Un toc de sabor per a sopes i amanides: la xia s'acostuma a menjar barrejada amb cremes, sopes, amanides, llegums o verdures, galetes, iogurts, melmelades o purés.
Hidratar i consumir: per consumir-la el millor és deixar que s'hidrati en algun líquid (aigua, iogurt, crema, etc.), això farà que tregui la gelatina i que sigui molt més fàcil de consumir.
Té un gran efecte saciant: últimament, la xia s'ha convertit en un producte molt de moda en dietes, ja que té un gran efecte saciant, però un consum excessiu pot provocar problemes gastrointestinals.
Substitut de l'ou: la xia pot ser un espessidor natural i en nombroses receptes veganes es fa servir el seu poder com a substitut de l'ou.
Blanques o negres; senceres o en pols: de llavors de xia en podem trobar al mercat de senceres o en pols, i de color negre o blanc, amb més proteïnes que les negres.
Amb molta fibra: el consum de xia ajuda a prendre de manera ràpida la quantitat de fibra que necessitem diàriament, ja que una porció de xia de 30 grams conté 11 grams de fibra.
Molt present en pastisseria: les llavors de xia es poden incorporar en galetes, pans de pessic o pans, així com en batuts i púdings.