CUINA.CAT
19/09/2019Les espècies són productes d'origen vegetal que aporten sabor i aroma a les nostres elaboracions culinàries. N'hi ha de molt consolidades a la nostra gastronomia, com el pebre o el julivert, i d'altres que tot just comencem a conèixer i tractar, com el cardamom i el xili. Moltes d'elles, a més, van més enllà de les seves aplicacions estrictament gastronòmiques i tenen propietats beneficioses per a l'organisme. Cal anar amb compte, però, a l'hora de fer-les servir: de la mateixa manera que un ús correcte de les espècies pot aportar al nostre plat una personalitat irresistible, un excés d'aquestes pot acabar resultant molt desagradable per al nostre paladar.
Nou moscada Thinkstock
Originària de les illes Moluques (Indonèsia), més endavant es va començar a plantar també al Carib, a Malàisia i a l'Índia. De sabor dolç i elegant, una de les seves aplicacions més conegudes és la de condimentar la beixamel, tot i que també s'utilitza en plats de pasta, purés de patates o algunes postres. El més convenient és guardar-la sencera i ratllar-la en el moment de fer-la servir per aprofitar-ne millor l’aroma.
Xili mòlt Thinkstock
L'espècia preferida dels amants del gust picant. N’hi ha de moltes varietats (es calcula que fins a un total de 26), totes provinents del continent americà, tot i que actualment se'n conrea arreu del món. Es tracta de pebrots picants per la presència, en menor o major grau, de capsaïcina. És un antioxidant poderós que contribueix a la reducció de greixos i del nivell de colesterol.
Anís estrellat Thinkstock
Originari del sud-est asiàtic, s’afegeix sobretot a productes de rebosteria, però també a certes salses, sopes i guisats. Se'n poden fer infusions, que ajuden a reduir les flatulències i afavoreixen el procés digestiu. Té una aroma molt potent i característica, motivada per la presència d'anetol.
Claus d'espècia Thinkstock
Endèmic de les illes Moluques, avui ens arriba de països com Madagascar, Tanzània, l'Índia o Sri Lanka. Lliga molt bé amb plats de carn (de porc, de conill, de caça...), de llegums o de col llombarda. També se l'utilitza per aportar sabor a pastissos i galetes, o per condimentar el Glühwein, un vi calent especiat típic d'Alemanya. En alguns restaurants turcs se l'ofereix al client perquè el mastegui després de menjar, com a perfum bucal.
Curri Thinkstock
El curri és un concepte gastronòmic massa ampli per tractar-lo en poques línies. Originari de l'Índia, no es tracta d'una espècia en si mateixa, sinó d'una barreja d'espècies que compta amb una infinitat de variants regionals. Alguns dels seus ingredients més comuns són la cúrcuma, el comí, el gingebre, algun tipus de xili, el coriandre, la canyella, la nou moscada, la mostassa, el pebre i el clau.
Pebre negre Thinkstock
Segurament es tracta de l'espècia més coneguda i utilizada d'aquest llistat. Té un sabor picant, que obté d'un compost anomenat 'piperina'. El negre es recol·lecta a mitja maduració; el blanc madura a l’arbre i ja s'ha deslliurat de la closca, no pica tant i és ideal per a salses blanques. També existeix el pebre verd, menys freqüent, en què els grans encara no han madurat gens.
Cardamom Thinkstock
Té un sabor penetrant i dolç, amb notes picants i una fragància intensa. És molt utilitzat a la cuina índia i asiàtica en general, especialment en curris, arrossos, pastissos i alguns tipus de pa, o per aromatitzar infusions i cafès. Als països escandinaus se'l fa servir, juntament amb la canyella, el gingebre i el clau, per elaborar galetes. Se li atribueixen propietats afrodisíaques.
Canyella Thinkstock
És l’escorça interior del canyeller i una de les espècies més antigues, ja que se n’han trobat referències de fa més de 5.000 anys a la Xina. Es tracta d'una espècia molt utilizada en rebosteria, però també serveix per aromatitzar infusions i begudes o per condimentar plats com ara el tagín, típic del Marroc. És digestiva i molt recomanable per a persones que pateixen diabetis.
Pebre rosa Thinkstock
És originari de la Sud-amèrica tropical i subtropical. Tot i no ser un pebre des del punt de vista botànic, hi comparteix el sabor picant, en aquest cas suau i amb notes florals, afruitades i dolcenques. Dona un color molt atractiu als plats en què es fa servir.
Safrà Thinkstock
El seu preu elevat fa que també sigui conegut com a 'or vermell'. És originari de l'Orient Mitjà, però ja fa segles que s'ha convertit en un ingredient típic de la dieta mediterrània. Se n'afegeix, per exemple, a la paella o a alguns plats de peix i marisc. Té propietats sedants, expectorants i afrodisíaques. Convé guardar-lo a la nevera.
Julivert Thinkstock
Un dels condiments més utilitzats a la cuina mediterrània. Normalment se'n consumeixen les fulles, tot i que les tiges també són comestibles. Tant si és fresc com si és sec, es pot afegir a amanides, sopes, estofats... La llista d'aplicacions és llarguíssima! Té un alt contingut en ferro, fet que el converteix en molt recomanable per a persones amb anèmia.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: