Quan parlem de taronges, cal distingit entre grups i varietats. Existeixen tres grans grups: blanques o valències, sanguines i navel. Quan parlem de varietats, la cosa és multiplica. A l'Estat Espanyol hi ha registrades al voltant de 200 varietats de cítrics. I això no és tot, ja que cada any se n'inscriuen 5 ó 6 més. Als Països Catalans se'n comercialitzen una desena, però les més comunes són les que t'esmentem a continuació.
Taronja Navel
Les taronges Navel són les primeres que arriben al mercat: es venen de mitjan octubre a maig. El seu nom significa 'melic' en anglès i fa referència al petit forat arrodonit que tenen a la part de sota. Són les millors per fer-ne suc.
Taronja Valencia Late
Les que van introduir els portuguesos entre els segles XV i XVI i les primeres que es van distribuir arreu del món, tot i que són les anomenades 'tardanes', les que es comercialitzen més tard, d'abril a setembre. Es caracteritzen per no tenir 'melic' i perquè són les millors per fer suc gràcies a la seva dolçor. N'hi ha dues varietats: salustiana i Valencia, la més conreada.
Taronja Sanguinelli
Aquesta família de taronges va arribar a Europa a inicis del segle XIX. Als Països Catalans el seu conreu és residual, ja que necessiten unes condicions climàtiques molt especials: un gran contrast de temperatures entre el dia i la nit.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: