CUINA.CAT
03/03/2021Al món hi ha pocs Ferrans Adrià, Carmes Ruscalleda, Renés Redzepí i Najats Kaanache. Aquests xefs han portat la cuina a nivells estratosfèrics i, potser, han creat unes expectatives que no es corresponen amb les capacitats del comú dels mortals. Sigui com sigui, com qualsevol persona, van haver d'aprendre a cuinar i d'enfrontar-se a la paella, a la planxa, al forn i al microones. Si estàs en aquest estadi de la vida, aquí tens cinc consells i trucs que t'ajudaran a aprendre a cuinar i, qui sap, convertir-te en la propera estrella de la gastronomia!
Fent una truita
Si amb prou feines saps batre els ous, no pretenguis fer una esferificació o una escuma a la primera de canvi. Comença per baix i fins que no siguis capaç de fer un ou ferrat sense fer un salt cada vegada que esclata una mica d'oli, no t'atreveixis a cuinar les croquetes. En definitiva: comença amb receptes senzilles i, quan agafis confiança, vés-les complicant, ja sigui afegint-hi ingredients diferents, combinant diverses coccions o atrevint-te a copiar un guisat de la teva àvia.
Has de saber que...
Plats de l'àvia
Oi que els guisats i els plats de la teva àvia et semblen els millors del món? Doncs si tens la sort de tenir-la a prop, deixa que t'ensenyi a cuinar! A veure, que tots sabem que et dirà "això ho faig a ull" o "una mica d'això i d'allò", sense concretar gaire, però aprendràs les tècniques bàsiques de la cuina i tindràs una base perfecta per enfrontar-te a un receptari més complet i variat.
Has de saber que...
Congelador
És evident que el menjar acabat de fer acostuma a ser més bo, tot i que també és cert que alguns plats i guisats milloren molt si els preparem d'un dia per l'altre. I igual de cert és que no sempre tenim tot el temps que volem per cuinar i acabem fent plats tan fàcils i avorrits que deixem passar l'oportunitat de convertir-nos en xefs de primera categoria. Per això, el millor és dedicar una tarda a la setmana a cuinar i aprofitar el congelador per a alguna cosa més que per acumular gelats i glaçons: moltes receptes es poden congelar (croquetes, canelons, carn, peix...) i així pots fer-ne més quantitat, congelar el que sobri i no llençar res de res.
Has de saber que...
Tot endreçat
Si no t'organitzes bé, el més probable és que la cuina acabi semblant un camp de batalla, quan estiguis. Organitza't bé. Llegeix la recepta (o repassa-la mentalment), tingues a punt tots els ingredients que necessitis i procura anar netejant o endreçant el que ja no hagis de fer servir més. Hi ha receptes que necessiten accions concretes en moments molt concrets i, si tens la cuina feta un desastre i no ho tens tot a mà i a punt, pot passar el moment i la recepta ja no et quedarà tan bona.
Has de saber que...
Fes servir el forn
Alguna cosa estranya té el forn que moltes vegades s'acaba convertint en l'armari on guardem les safates. Hi ha gent que hi posa les safates i no les torna a treure mai més, però el forn és un electrodomèstic que té tants avantatges que no ens els acabarem mai. Permet coccions llargues amb temperatura controlada, s'hi poden fer pastissos dolços i salats i plats de carn i de peix, i permet una cocció més uniforme, de manera que, en la majoria de casos, el menjar queda més gustós i bo.
Has de saber que...
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: