Quines són les propietats principals de la pastanaga?
- Depurativa: ajuda a combatre problemes de pell com el temut acne juvenil, els furóncols, infeccions a la pell, boca i vies urinàries i digestives, perquè té un efecte antiinflamatori.
- Autobronzejadora: el betacarotè que conté ajuda la pell protegint-la del sol i estimulant la producció de melanina. És la verdura autobronzejadora per excel·lència.
- Hipocalòrica: una ració mitjana de pastanagues aporta només unes 50 calories, de manera que és ideal per als règims, sumat amb els seus altres beneficis.
- Diürètica: té un alt contingut d'aigua, per la qual cosa estimula l'eliminació de residus i ajuda els ronyons.
- Vigoritzant: és rica en potassi, fòsfor, ferro, sodi, calci, magnesi i àcid fòlic.
- Antianèmica: augmenta el nombre de glòbuls vermells i d'hemoglobina.
- Essencial per a la vista: per l'alta aportació de vitamina A, que és la responsable que la conjuntiva i la còrnia es mantinguin en bon estat, a més d'evitar la ceguesa nocturna.
- Millora les dents: si es menja crua, millora l'estat de les dents i la geniva, sobretot en els més petits.
Com podem conservar les pastanagues?
- Sensible a la llum: la provitamina A és sensible a la llum, però suporta bé les coccions. Si es volen fer crues o en suc es recomana no deixar-les fora gaire estona.
- Coccions recomanades: coccions suaus (al vapor) per preservar millor les vitamines, ràpides (saltat) o lentes i a foc baix (estofat).
- Consum recomanat: si es pateix algun dels problemes abans esmentats, els especialistes diuen que s'ha de menjar uns 170 grams de pastanagues al dia o un o dos gots en suc.
- Compte amb el consum excessiu: en suc, no es recomana beure més de quatre gots al dia, ja que pot debilitar els ronyons. Un dels principals símptomes d'aquest problema és la pèrdua de cabell.