Antigament la gent comprava el cafè al mercat per després torrar-lo i moldre'l a casa. Amb el pas dels anys, les vides s'han tornat més atabalades i és gairebé impossible pensar que algú faci tot aquest procés a casa seva per prendre'n un. És cert que les marques comercialitzen un munt de cafès ja preparats per ser infusionats, però és una bona idea agafar-se un dia amb més tranquil·litat per poder fer un bon cafè i gaudir així d'aquesta beguda tan estimulant. En certa manera es tracta de recuperar la nostàlgia de fer les coses a poc a poc. En aquest consell de cuina us expliquem el pas a pas per elaborar un cafè com un barista artesà!
Cafè sense torrar Thinkstock
En primer lloc, cal comprar els grans de cafè. És fàcil trobar diferents varietats d’aquests fruits a Internet i a botigues especialitzades. A l’hora de comprar-lo cal tenir en compte diferents aspectes :
Per conèixer més detalls sobre com s’ha cultivat, processat, transportat o conservat el cafè, sempre ho podeu preguntar al proveïdor o a la botiga de cafè perquè us doni més informació.
Cafè torrat a màquina Thinkstock
Torrar el cafè a casa us assegura que la beguda que us prendreu és totalment natural, ja que no necessitareu afegir-hi cap additiu. Realment es tracta d'un procés molt senzill, que no us portarà més de 20 minuts; això sí, 20 minuts d'atenció. Podeu triar entre fer-ho en una paella o al forn, encara que també existeixen màquines per torrar-lo, la gràcia és evitar haver de comprar tants aparells.
Barista molent cafè Thinkstock
L'últim pas consisteix a moldre el cafè, però per fer-ho cal decidir abans amb quina màquina fareu el vostre cafè, ja que això determinarà el tipus de mòlta:
Tan bon punt hàgiu decidit la mòlta, ja estareu llestos per utilitzar el molinet. Els de tipus navalla van molt bé per a un cafè molt gruixut o mitjà; en canvi, els de mola són més precisos i aconsegueixen produir un cafè amb una mòlta des de mitjana fins a fina. També podeu fer-ho amb un molinet antic si sou fans del vintage, però obtindreu un cafè molt de menys qualitat que el processat amb els molinets elèctrics.
Ara que ja el teniu mòlt, conserveu-lo en un recipient estanc, sec i fosc i utilitzeu-lo en 2-3 dies, ja que si no perdrà tota la seva essència i sabor. Per a una aroma intensa, la millor opció és moldre'l just abans de prendre el cafè.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: