Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com fer un pa amb tomàquet com cal

Us donem uns quants consells per fer un pa amb tomàquet perfecte

Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet Thinkstock

És possiblement la preparació més representativa de la cuina catalana, tot i que en altres indrets, com les Balears, el País Valencià o fins i tot Itàlia, també en tenen versions. Del pa amb tomàquet se n'ha escrit i parlat molt. No es tracta ara d'assentar càtedra sobre com s'ha de preparar, ja que la mateixa naturalesa del plat (que implica la quotidianitat i allò casolà) fa que de receptes n'hi hagi tantes com persones en preparen i en mengen. Però, podem proposar una sèrie de recomanacions que hem sentit i llegit als líders d'opinió, o bé que hem experimentat nosaltres.

  1. Com a punt de partida, recomanem un pa de molla densa, si pot ser de fa dos dies, tallat a llesques d'un centímetre i mig de gruix. Si voleu, les podeu torrar. 
  2. Feu-lo amb tomàquet de penjar, que no només ha d'estar madur de la planta, sinó madurat al rebost, penjat amb els seus companys setmanes o mesos, fins que concentri les aromes i sabors i es torni tou. Talleu-lo per la meitat i fregueu-lo, primer pels voltants de la llesca, tot aprofitant l'erosió que provoca la crosta per estovar-ne la polpa i que sigui més fàcil sucar-lo al centre de la molla. Si tot ha anat bé us quedarà entre les mans tan sols la pela del tomàquet.
  3. Un bon raig d'oli d'oliva i sal, en aquest ordre. L'oli que sigui verge extra de la millor qualitat. Piqual, arbequina, 'hojiblanca' o argudell. La sal, marina, sense cap mena de tractament i, si pot ser, un xic gruixuda. Serviu-lo al moment.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: