CUINA.CAT
14/05/2021Tots ens sabem la base d'una vinagreta clàssica: oli i vinagre. Però... quina quantitat d'oli i de vinagre? S'ha d'afegir-hi mostassa per emulsionar-ho tot? O era un ou? Arriba un moment en què comencem a dubtar d'aquesta recepta que, sorprenentment, és més senzilla del que sembla. Per tal que pugueu gaudir d'aquest amaniment típic, us donem les pautes principals perquè us surti excel·lent.
Vinagreta
Sí, sí, que la vinagreta s'elabora amb oli i vinagre, això està més que clar. Ara bé, de quina classe el fareu servir? Primer, però, heu de saber que això depèn dels gustos. Si parlem de l'oli, nosaltres recomanem fer servir meitat oli de gira-sol i meitat oli d'oliva verge extra, ja que el primer és neutre i el segon hi afegeix sabor. Pel que fa al vinagre, podeu utilitzar-ne de vi si voleu una vinagreta agra, però si busqueu un resultat més dolç feu-ne servir un de Mòdena.
Per altra banda, no us oblideu de les proporcions adequades d'oli i vinagre, ja que és fonamental perquè la vinagreta s'anomeni com a tal. Ha d'haver-hi més oli que vinagre: amb 2/3 d'oli és suficient, encara que podeu experimentar amb 3/4 del total.
Oli en una amanida
Tot i que l'estabilitat de l'emulsió sembla un pas important per elaborar la vinagreta, en realitat no ho és. El resultat final és suficientment fluid perquè acompanyi de manera ideal les amanides. Per tal d'aconseguir la textura desitjada, cal abocar el vinagre sobre l'oli de mica en mica i augmentar la intensitat progressivament. Al final, s'han d'utilitzar les varetes per tal d'emulsionar bé la vinagreta.
D'aquesta manera, no és necessari afegir res més per fer aquesta salsa, encara que aquesta opció sempre està oberta per tastar noves combinacions. Mostassa, mel, soja o un ou poden donar una major consistència i un sabor diferent. Això sí, eviteu que tingui la mateixa textura que una maionesa, perquè llavors no serà una vinagreta!
Oli i vinagre
Un plat amanit amb vinagreta s'ha de menjar al moment, ja que uns minuts després la salsa pot fer malbé els aliments. És difícil conservar els àpats ja banyats amb l'amaniment, per això és més recomanable centrar-nos únicament en la vinagreta. Només cal guardar l'elaboració dins d'una ampolla i aquesta pot aguantar uns dies a la nevera.
Carn rostida
Aprofitem per recordar que la vinagreta no s'utilitza només per a les amanides, sinó que també és ideal per acompanyar altres plats de verdures, peixos o, fins i tot, carns. Això sí, quan l'utilitzem, ens hem d'assegurar que els aliments estiguin ben secs, ja que l'aigua superficial pot fer que la salsa no s'adhereixi del tot i, per tant, no quedi tan bé com esperàvem.
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!