Les faves no s'han guanyat el títol d'aliment tradicional per res: es consumeixen des de fa dècades a la zona del Mediterrani, sobretot durant èpoques de penúries. Avui, forma part de la cuina catalana, encara que amb la modernitat s'està perdent l'art de cuinar aquest llegum. Amb l'arribada de la primavera us animem a cuinar faves, però abans haureu de conèixer de quins tipus n'hi ha. Aquí us expliquem les varietats més populars del país:
Collita de primavera (març-maig):
- Fava Aiguadolça: s'acostuma a collir entre abril i maig, la beina fa 8 cm de longitud i 4 cm d'amplada. La llavor és marró clar de mida gran, 2,5 cm de longitud.
- Fava llarga del País: les seves granes són de color verd clar, és una planta molt productiva. Aguanta bé el fred.
- Fava Muchamiel: la seva llavor és de color marró fosc i no superen els 2 cm de longitud. És recomanada per menjar ofegades o amb guisat de porc, per la tendresa del gra.
- Fava Reina Mora: llavors amb un color lila fosc, és de cicle ràpid. La collita es concentra durant un mes, abril o maig, en funció de l'any. Fava tendra per menjar ofegada o en guisat.
Com triar-les i conservar-les:
- Tria: a l'hora de comprar-les, s'han d'escollir les que tinguin les beines turgents i cruixents, de color verd brillant. S'han de descartar les que es trenquen quan es dobleguen, ja que és senyal que no són fresques. També s'han d'evitar les que tinguin taques marronoses a les beines.
- Conservació: Es poden conservar a la nevera de tres a quatre dies, encara que també es poden congelar. Abans, però, es recomana escaldar-les: escalfar-les dos minuts en aigua bullent, deixar-les refredar i ja seran aptes per congelar.
Com cuinar-les:
- Per evitar els antinutrients: s'han de coure per tal de reduir aquestes substàncies que poden inhibir la digestió de la proteïna.
- Per evitar les flatulències: cal coure-les sempre amb herbes i llavors carminatives com el fonoll, el comí, l'anís, la menta, el llorer... Es poden fer més digestives si s'hi afegeixen algues. Per altra banda, s'han de mastegar i ensalivar bé abans de empassar-les.
- Tendres: es recomana l'ús de les faves tendres, ja que les seques són més difícils de pair i necessiten tot un dia de remull.