Estem acostumats a gaudir del vi com a acompanyament, però també el podem fer servir com un ingredient més de les receptes!
El millor vi per cuinar. Es poden fer servir diversos tipus de vi per cuinar: blanc, negre, escumós, dolç, generós... Cadascun té unes característiques que aportaran qualitats al plat segons el resultat que busquem. El vi és un ingredient més i, per tant, ha de ser de qualitat, com qualsevol altre ingredient. Això no vol dir que hagi de ser un vi molt car, però sí que ha de ser de qualitat per assolir un bon resultat.
Molt versàtil. Amb el vi podem desglaçar el fons d'una paella on hem marcat carn o peix, per recollir els sabors concentrats que queden al fons. També podem amanir un peix per anar al forn per hidratar-lo i aportar-li aromes més fresques. També podem fer una salsa per a les postres o una confitura o una gelea per acompanyar formatges. A la cuina moderna es fan elaboracions més complexes i creatives, com escumes lleugeres i esferificacions de vi.
Protagonista. Hi ha estofats on el vi és el màxim protagonista de la recepta. També pot ser l'ingredient principal d'un gelat, del farcit d'un bombó de xocolata o, fins i tot, d'un pa xopat amb vi, que és una experiència fantàstica.
Com l'hem de triar? El món del vi és molt ampli, així que és important conèixer-ne les característiques. Un vi negre amb personalitat farà un estofat de carn més untuós i acolorit, i els vins blancs s'acostumen a fer servir per a les carns blanques, els peixos, la pasta i salses lleugeres. El xerès sec és un vi interessantíssim a la cuina, ja que és complex i salí i aporta molts matisos a les vinagretes, als escabetxos, al peix, al marisc, a la carn blanca i a les salses.