Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Consells per utilitzar un microones

És un instrument molt eficient, pràctic i fàcil de netejar, però la seva utilització està relacionada amb el resultat final que cadascú busca. I cal tenir en compte que no és un forn convencional

CARME RUSCALLEDA

18/06/2019
01 Aliments

Aliments

Aliments

Es poden cuinar diversos tipus d'aliments al microones. Pot ser verdura, carn, peix... però hem de tenir en compte que cada aliment té unes necessitats específiques, segons el resultat que vulguem aconseguir. Si es vol una sopa, és millor tapar-la per conservar el vapor dels aliments. En canvi, si es vol fer un rostit, el millor és coure'l destapat. A grans trets, els aliments que es vulguin cuinar al vapor, bullits o rostits poden fer-se al microones, però l'acció de les ones actuarà de manera molt diferent sobre l'aliment amb relació a les altres tècniques de cocció.

02 Cocció

Cocció

Cocció

Un microones no és un forn convencional. Al forn assolim funcions més complexes i controlades, com ara daurats, torrats, cruixents, estofats de temps més llargs... Tampoc no podem elaborar-hi receptes clàssiques, com ara merengues, suflés, alguns tipus de pa de pessic o masses de pa. El microones és un instrument que es fa servir amb la finalitat de fer pràctica la cuina, no tant amb l'objectiu d'aconseguir grans resultats. És interessant la potència baixa, per fondre xocolata, per assolir la textura pomada en un tall de mantega o per descongelar aliments.

03 Mida

Mida

Mida

El temps de cocció de les verdures varia segons la seva mida. Les hortalisses més grans trigaran més a cuinar-se que les petites, de manera que es recomana dividir els aliments en petites porcions per obtenir millors resultats. També cal tenir en compte la quantitat d'aigua que tenen les verdures que vulguem fer servir. Per exemple, els espinacs, els tomàquets o els xampinyons es cuinen de manera més ràpida que hortalisses com les albergínies o les patates.

04 Temps

Temps

Temps

La relació entre quantitat d'aliments i temps de cocció no és proporcional. Quan s'afegeixen molts aliments per ser cuinats, el temps que han de ser dins del microones és més llarg. Una patata amb pell estarà llesta en 8 minuts, però si volem cuinar quatre patates al mateix temps, necessitaran ser 20 minuts dins del microones. Per altra banda, els aliments requereixen un temps de repòs, ja que continuaran cuinant-se interiorment, cosa que s'ha de tenir en compte quan programem el temps del microones, especialment amb la carn i el peix, que necessiten poc temps de cocció.

05 Ones

Ones

Ones

És inevitable valorar la rapidesa, l'eficiència i la higiene fàcil de l'aparell, però també hi ha qui defensa la teoria que les ones electromagnètiques alteren en gran mesura la qualitat i els nutrients dels aliments i que hi queden retingudes. L'Organització Mundial de la Salut el considera un mètode de cuina innocu, si se segueixen estrictament els consells del fabricant a l'hora de fer-lo servir. Però hi ha científics que asseguren que és un aparell massa jove: amb només 60 anys, no es tenen prou dades per afirmar que és nociu o innocu.

06 Distribució

Distribució

Distribució

Els microones tenen equipats un plat giratori, cosa que s'ha de tenir en compte a l'hora de col·locar aliments per ser cuinats. S'ha d'evitar posar el que vulguem coure al centre del plat, ja que les ones no arribaran de la mateixa manera que si els distribuïm als extrems del plat giratori. Les parts més gruixudes del menjar han d'allunyar-se del centre, evitant la concentració, per tal d'aconseguir una cocció més uniforme.

07 Estris

Estris

Estris

Va bé qualsevol recipient resistent de vidre o ceràmica que aguanti les altes temperatures. És recomanable no fer servir metall ni plàstic que no s'hagin creat específicament per al microones. Hi ha estris de materials que ajuden a dinamitzar la cuina d'aquest estil: silicona alimentària o vidre que poden anar del congelador directament al microones.

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: