Abordar el tema de les coques dolces és entrar en un terreny inabastable, ple de cruïlles, revolts i amagatalls, perquè gairebé a cada poble hi ha una especialitat amb una recepta i un nom propis, i a cada casa, una versió.
‘Coca’ és una paraula genèrica que serveix per definir una base de massa de farina pastada i cuita, de forma ovalada o allargada, en la qual s’afegeixen diversos ingredients.
Hi ha infinitat de cócs i de coques amb els noms més diversos: de Llavaneres, de Farners, d’Igualada, de Sarroca, de la Cerdanya, de Perafort, de Vilafranca, de Montserrat, de brossat, de codony, de pinyons, de vidre, fina, bamba, de llanda, de massana, de cireres, d’ametlles, de poma, de iogurt, de mel, de carbassa, panoli...
Unes arrosseguen segles de tradició; altres són invents més recents que la perseverança, el temps i fins i tot el màrqueting acabaran per convertir en tradicionals. La coca, doncs, és una de les especialitats més populars de la cuina catalana, i en el seu origen, a l’edat mitjana, estava estretament lligada a les festes. Aquest lligam de la pastisseria amb les festes encara perdura, tot i que actualment moltes coques es poden trobar tot l’any.
Coca de vidre
Se n’atribueix l’origen a la massa que sobrava el dia d’enfornar. S’aplanaven els bocins de pasta que no eren prou grans per fer un pa, i a sobre hi posaven el que tenien al rebost, que sovint era una barreja d’ingredients dolços i salats, com per exemple formatge fresc i mel.
Les coques que han arribat als nostres dies, que es compten per desenes, són una evolució de les coques medievals. Al segle XVIII, a les cases benestants es van sofisticar les masses introduint-hi ingredients com ous, sucre, mantega o llet per obtenir coques de brioix més refinades, aromàtiques i esponjoses. I a finals del segle XVIII també es va introduir la pasta de full. Entre els menestrals, però, la massa era sempre de pa.
Les coques estaven molt lligades a la religió i les festes, eren un menjar molt popular, i aquesta tradició encara persisteix, fet que es posa de manifest quan arriba el Dijous Gras, moment en què els forns i les pastisseries s’omplen de coques de llardons, i també per Sant Joan, quan les coques allargades, daurades i cobertes de fruites confitades, pinyons i sucre inciten a la golafreria.
Coca de brioix Gemma Clofent
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: