La carxofa és una de les hortalisses més riques en fibra, un nutrient molt important per a la salut digestiva. A més, té propietats diürètiques i ajuda al rendiment muscular. Té un gust i una olor forta que fan que hi hagi molts amants d'aquesta hortalissa, però també alguns detractors. Us n'expliquem alguns consells per treure-li el màxim profit.
- Per triar les millors us heu de fixar en la tija, que sigui gruixuda, i que el bec estigui enclotat.
- És un producte d'hivern, busqueu-lo als mercats a partir del mes de novembre.
- Multitud de coccions són possibles, podeu fer-la a la brasa, a la planxa, fregida o fins i tot al microones!
- Si la feu a la planxa o fregida, traieu les fulles de l'exterior que estiguin seques. No traieu, però, tota la tija, peleu-la com si fos un espàrrec, buscant el verd interior més clar.
- En netejar-les, perquè no quedin negres, poseu-les en un recipient amb aigua i rodanxes de llimona, o bé, si no voleu que es modifiqui el gust, poseu-hi julivert, durant cinc minuts.
- Si les feu a la brasa o al microones, utilitzeu l'hortalissa íntegrament, netegeu-la amb un drap moll i doneu-hi uns copets sobre una superfície plana, i si voleu poseu-hi sal o pebre.
- Per cuinar-la al microones tapeu-la hermèticament perquè faci l'efecte brasa i deixeu-la durant tres o quatre minuts.
- Es poden menjar soles o complementar molts plats. Des d'arrebossades fins a acompanyants d'un arròs, d'un guisat, en una truita o en crema.