L’anemone o ortiga de mar és un marisc que viu al mar, amb el peu enganxat a la roca i amb uns tentacles que li surten, de color verdós o lila.
A la peixateria, té un aspecte una mica viscós, però realment és tot una menja, ja que té un gust de mar molt pronunciat.
Les podem adquirir fresques, congelades i precuites, tot i que fresques són difícils de trobar.
Un cop comprades (si són fresques), s’han de rentar molt bé de les restes de sorra i de la bava que puguin tenir, i conservar-les en aigua de mar.
El plat més popular amb anemones es fa a Cadis i es diu 'ortiguilla frita',són anemones passades per farina de cigró i fregides a alta temperatura.
També es poden consumir marinades en vinagre, però fregides és com més preserven el sabor i perden el poder urticant que tenen de vegades.
També es poden consumir en arrossos, truites, tempures, escabetxos o remenats d’ou.
L’origen del consum d’aquest aliment es remunta a Andalusia, a l’època de postguerra, quan la necessitat va fer que passés a formar part del receptari habitual.
És un ingredient escàs, difícil de trobar, i per això es troba molt poques vegades als nostres mercats i restaurants, tot i que hi ha empreses que el subministren online.
Les anemones tenen una textura en boca complexa, molt gelatinosa, un gust molt iodat i una gran similitud amb les algues.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia